Παρασκευή 26/04/2024

Σαν Σήμερα 29 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Μαρτίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1821 δύναμη από 300 Μανιάτες, υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, δίνει μάχη κοντά στον Άγιο Αθανάσιο Καρύταινας (Γορτυνίας), αποκρούοντας τις επιθέσεις των 1.700 Τούρκων της Ανδρίτσαινας που προσπαθούσαν να διαφύγουν από μια διάβαση του Αλφειού ποταμού κοντά στην τοποθεσία Χαζήλαγα. Ο Κολοκοτρώνης πετυχαίνει και άλλη περιφανή νίκη στη γέφυρα του ποταμού κατά την οποία διαλύει τον εχθρό, που χάνει περίπου 500 μαχητές.

Το 1823 συνέρχεται στο Άστρος η Β΄ Εθνοσυνέλευση, η οποία, μετά από μακρές συζητήσεις και έριδες με τους στρατιωτικούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Οδυσσέα Ανδρούτσο, Υψηλάντη κ.ά., εξέλεξε ως Πρόεδρο του Εκτελεστικού τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, όρισε ως έδρα διοικήσεως την Τρίπολη και έκλεισε στις 18 Απριλίου τις εργασίες της με τη διακήρυξη για “την πολιτική των Ελλήνων ύπαρξη και ανεξαρτησία”. Τη διακήρυξη αυτή υπέγραψε ο Κολοκοτρώνης και άλλοι στρατιωτικοί. Παρ’ όλα αυτά οι εμφύλιες διαμάχες θα συνεχιστούν και ο Αγώνας θα τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία.

Το 1826 ο λόρδος Τόμας Κόχραν (Thomas Cochrane) διορίζεται πρώτος στόλαρχος του ελληνικού στόλου.

Το 1941 ο Συμμαχικός Στόλος καταφέρει ισχυρό πλήγμα στον Ιταλικό Στόλο [ναυαρχίδα “Βιτόριο Βενέτο” (Vittorio Veneto) και 6 αντιτορπιλικά] στα ανοικτά του ακρωτηρίου του Ταίναρου.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ