Παρασκευή 26/04/2024

Σαν Σήμερα 28 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Μαρτίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Σαν σήμερα το 1821 κατά την Ελληνική Επανάσταση:

  • Ο Αθανάσιος Διάκος, επικεφαλής επαναστατικών δυνάμεων, φτάνει στον Προφήτη Ηλία Λιβαδειάς και απαιτεί την παράδοση της πόλεως από τον διοικητή της Χασάν Αγά.
  • Ο πρόκριτος Αναγνώστης Λιδωρίκης και οι Οπλαρχηγοί Δήμος Σκαλτσάς και Παπαγεωργίου Πολίτης υψώνουν τη Σημαία της Επανάστασης και εισέρχονται στο Λιδωρίκι. Οι Οθωμανοί της πόλεως παραδίνονται χωρίς αντίσταση.
  • Ελληνικές δυνάμεις, με αρχηγούς τον Παναγιώτη Καλογερά και τους αδελφούς Δεσποτόπουλου, κηρύσσουν την επανάσταση στην περιοχή της Μονεμβασίας. Ταυτόχρονα, υπό τη γενική αρχηγία του Πιέρρο Μαγγιόρο Γρηγοράκη, πολιορκείται το φρούριο της Μονεμβασίας, μέσα στο οποίο είχαν καταφύγει 4.500 Οθωμανοί.

Το 1822 δύναμη από 700 Κρήτες επαναστάτες επιτίθεται στην περιοχή Ρεθύμνου κατά πενταπλάσιων Τούρκων, τους οποίους κατανικά και καταδιώκει μέχρι τις πύλες του φρουρίου της πόλεως.

Το 1948, δύναμη 200 περίπου ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” προσβάλλει με ενέδρα το Απόσπασμα Χωροφυλακής Γκούρας, στο Διάσελο Τριανταφυλλιάς Κορινθίας. Αν και υπέρτεροι αριθμητικά του “Δημοκρατικού Στρατού”, αποχώρησαν μετά από σκληρή μάχη.

το 1957 ψηφίστηκε σε συνεδρία του Βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου και ανακοινώθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Υπουργό Αποικιών Λέννοξ Μποντ απόφαση σύμφωνα με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και οι τρεις συνεξόριστοί του στις Σεϋχέλλες μπορούσαν να μεταβούν οπουδήποτε εκτός της Κύπρου.

Το 1957 συλλαμβάνεται από τους Άγγλους τραυματισμένος ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Στυλιανός Λένας, ένας από τους πέντε πρώτους ομαδάρχες της Λευκωσίας με πλούσια δράση. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο Ακρωτηρίου, όπου και πεθαίνει σαν σήμερα 28 Μαρτίου .

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ