Τετάρτη 07/12/2022

Σαν Σήμερα 28 Μαΐου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

- Διαφήμιση -

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας. Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Μαΐου.

Το 1453 οι Τούρκοι του Μωάμεθ Β ολοκληρώνουν τις προπαρασκευές για την τελική εξόρμησή τους κατά της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι πολιορκούμενοι παρακολουθούν μεγάλη λειτουργία στο ναό της Αγίας Σοφίας μαζί με τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο. Οι υπερασπιστές έχουν αποφασίσει να αμυνθούν για τη σωτηρία της πόλης μέχρι θανάτου και μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο Ελληνικός Στόλος το 1821 τρέπει σε φυγή οθωμανικό στόλο (ένα δίκροτο, τρεις φρεγάτες, μία κορβέτα και δύο δικάταρτα) που έπλεε πλησίον των ακτών της Μυτιλήνης. Ο Οθωμανικός Στόλος προσορμίστηκε στον Ελλήσποντο υπό την προστασία των εκεί φρουρίων.

Αρχίζει από την Κωστάντζα και το Γαλάζιο Ρουμανίας το 1919 ο επαναπατρισμός με ατμόπλοια του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Μεσημβρινής Ρωσίας για τη Σμύρνη Μικράς Ασίας. Το τελευταίο ελληνικό τμήμα εγκατέλειψε τη Ρουμανία στις 4 Ιουλίου 1919.

- Διαφήμιση -

Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν σαν σήμερα 28 Μαΐου 1941 το λιμάνι της Σούδας τις νυχτερινές ώρες.

Δύναμη 800 περίπου ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” με βαρύ οπλισμό εισβάλλει αιφνιδιαστικά σαν σήμερα 28 Μαΐου 1947 στη Φλώρινα και προβαίνει σε λεηλασίες και αγριότητες. Την επομένη, καταδιώκεται από τμήματα του Εθνικού Στρατού και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πόλη με απώλειες 60 νεκρούς και τραυματίες.

Το 13ο Σμήνος Μεταφορών (αεροσκάφη C-47 Dakota) αναλαμβάνει σαν σήμερα 28 Μαΐου 1952 και την εκτέλεση τακτικών δρομολογίων επιβατών στην Κορέα (εκκένωση περιοχών), τα οποία μέχρι τότε πραγματοποιούνταν μόνο από την 21η Μοίρα Μεταφορών της Αμερικανικής Αεροπορίας.

- Διαφήμιση -
❯ Τελευταία νέα
- Διαφήμιση -
AMYNA Network
Ειδήσεις