Παρασκευή 26/04/2024

Σαν Σήμερα 28 Μαΐου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Μαΐου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1453 οι Τούρκοι του Μωάμεθ Β ολοκληρώνουν τις προπαρασκευές για την τελική εξόρμησή τους κατά της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι πολιορκούμενοι παρακολουθούν μεγάλη λειτουργία στο ναό της Αγίας Σοφίας μαζί με τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο. Οι υπερασπιστές έχουν αποφασίσει να αμυνθούν για τη σωτηρία της πόλης μέχρι θανάτου και μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων.

Το 1821 ο Ελληνικός Στόλος τρέπει σε φυγή οθωμανικό στόλο (ένα δίκροτο, τρεις φρεγάτες, μία κορβέτα και δύο δικάταρτα) που έπλεε πλησίον των ακτών της Μυτιλήνης. Ο Οθωμανικός Στόλος προσορμίστηκε στον Ελλήσποντο υπό την προστασία των εκεί φρουρίων.

Το 1919 αρχίζει από την Κωστάντζα και το Γαλάζιο Ρουμανίας ο επαναπατρισμός με ατμόπλοια του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Μεσημβρινής Ρωσίας για τη Σμύρνη Μικράς Ασίας. Το τελευταίο ελληνικό τμήμα εγκατέλειψε τη Ρουμανία στις 4 Ιουλίου 1919.

Το 1941 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις νυχτερινές ώρες το λιμάνι της Σούδας.

Το 1947 δύναμη 800 περίπου ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” με βαρύ οπλισμό εισβάλλει αιφνιδιαστικά στη Φλώρινα και προβαίνει σε λεηλασίες και αγριότητες. Την επομένη, καταδιώκεται από τμήματα του Εθνικού Στρατού και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πόλη με απώλειες 60 νεκρούς και τραυματίες.

Σαν σήμερα 28 Μαΐου 1952 το 13ο Σμήνος Μεταφορών (αεροσκάφη C-47 Dakota) αναλαμβάνει και την εκτέλεση τακτικών δρομολογίων επιβατών στην Κορέα (εκκένωση περιοχών), τα οποία μέχρι τότε πραγματοποιούνταν μόνο από την 21η Μοίρα Μεταφορών της Αμερικανικής Αεροπορίας.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ