Παρασκευή 26/04/2024

Σαν Σήμερα 11 Νοεμβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1912 η Σάμος, υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη, επαναστατεί και κηρύσσει την ένωσή της με τη μητέρα Ελλάδα. Η Ένωση δεν αναγνωρίστηκε προσωρινά για λόγους διπλωματικούς.

Το 1912 επίσης, συγκρότημα του 7ου Συντάγματος Πεζικού, που μεταφέρθηκε με τα ατμόπλοια «Πατρίς», «Σαπφώ» και «Εριέττα», με την υποστήριξη της Μοίρας Ευδρόμων του Στόλου, αποβιβάζεται στη θέση Κοντάρι, νότια από το λιμάνι της Χίου. Την επόμενη μέρα απελευθερώνει την πόλη της Χίου και συνεχίζει τις επιχειρήσεις προς το εσωτερικό του νησιού, αναγκάζοντας την τουρκική φρουρά από 37 αξιωματικούς και 1.800 οπλίτες να παραδοθούν στις 21 Δεκεμβρίου 1912.

Το ίδιο έτος, το 1912, ο Ελληνικός Στρατός (ΙΙΙ Μεραρχία και 1ο Σύνταγμα Ιππικού) απελευθερώνει την Καστοριά.

Το 1944 βομβαρδίζονται από ιταλικά αεροσκάφη οι περιοχές των Πρεσπών, το Μέτσοβο, τα Ιωάννινα, το Κιλκίς, η Κέρκυρα και το Ηράκλειο Κρήτης. Από την ελληνική Αεροπορία ενεργούνται αναγνωρίσεις προς όφελος της Στρατιάς και βομβαρδίζεται η περιοχή του Αυλώνα. Πραγματοποιείται από τέσσερα Hurricane της 336 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως (336 ΒΕΜΔ) αποστολή επιδρομής στην Κρήτη, με στόχο τον πολυβολισμό θέσεων στην παραλιακή οδό Χανίων – Ηρακλείου. Κατά την επιδρομή πλήττεται επιτυχώς ραντάρ στην περιοχή Σέλινο Καστελλίου.

Το 13ο Σμήνος Μεταφορών με επτά αεροσκάφη C-47 Dakota και 65 άτομα (πληρώματα και τεχνικοί), απογειώθηκε σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου 1950 από το αεροδρόμιο Ελευσίνας, για να συμμετάσχει στο θέατρο επιχειρήσεων της Κορέας. Πρώτος σταθμός της διαδρομής είναι το αεροδρόμιο της Λευκωσίας Κύπρου και την 1η Δεκεμβρίου 1950 φτάνει στην Ιαπωνία.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ