Παρασκευή 26/04/2024

Σαν Σήμερα 10 Οκτωβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1372 πραγματοποιείται η στέψη του Πέτρου Β’ στην Αμμόχωστο, ως βασιλιά της Ιερουσαλήμ (ο βασιλιάς της Κύπρου την περίοδο των Λουζινιανών κληρονομούσε και το Σταυροφοριακό βασίλειο της Ιερουσαλήμ). Το γεγονός αποτέλεσε αφορμή για βίαια επεισόδια μεταξύ Γενουατών και Ενετών.

Το 1912 ο Στρατός Θεσσαλίας (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V Μεραρχίες), μετά από διήμερη σκληρή μάχη, καταλαμβάνει την οχυρή τοποθεσία του Σαρανταπόρου. Η ελληνική νίκη άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της υπόδουλης Μακεδονίας. Η ΙV Μεραρχία προελαύνει και απελευθερώνει τα Σέρβια της Δυτικής Μακεδονίας.

Το 1943 Γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν το μεσημέρι από Λάρισα προς Δεσκάτη. Τη νύχτα, τμήμα της Ι Μεραρχίας του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) τις προσέβαλε. Γερμανικές απώλειες: 25 νεκροί και λάφυρα: δύο φορτηγά αυτοκίνητα, ένα επιβατικό, μία μοτοσυκλέτα και ένας ασύρματος. Απώλειες ανταρτών: τρεις νεκροί.

Η ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση παροχής βοήθειας από το ΝΑΤΟ στο Πακιστάν (10 Οκτωβρίου 2005 – 31 Ιανουαρίου 2006) μετά το σεισμό της 8ης Οκτωβρίου του 2005 περιλάμβανε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας με πτήση αεροσκάφους C-130. Επίσης, άλλο ελληνικό C-130 μεταστάθμευσε στο Ιντσιρλίκ (Τουρκία) και μετέφερε υλικά του ΟΗΕ από το Ιντσιρλίκ στο Ισλαμαμπάντ, ενώ τέσσερις αξιωματικοί επάνδρωσαν το Στρατηγείο της επιχείρησης στη Valencia.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ