Παρασκευή 26/04/2024

Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης: Το χρονικό της 23 Μαΐου 2006 – Η τύχη του Τούρκου πιλότου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης στις 23 Μαΐου 2006 πέρασε στο Πάνθεον των Χρυσών Φυλάκων του Έθνους.

Το χρονικό: 23 Μαΐου 2006

Σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 2 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 192 Μοίρας με κωδικό κλήσης “Kaplan” (Τίγρης) της 9ης Βάσης Αεριωθουμένων (9th AJU) που εδρεύει στην αεροπορική βάση Μπαλικεσίρ και 1 φωτογραφικό RF-4E Phantom II της 113 Μοίρας “Isik” (Φως) που εδρεύει στην 1η Βάση Αεριωθουμένων (1st AJU) στο Εσκισεχίρ, απογειώνεται από το αεροδρόμιο Νταλαμάν, κοντά στην Αλικαρνασσό.

Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης
Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης

Ο σχηματισμός των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας εισέρχεται στο FIR Αθηνών με κατεύθυνση προς την Κρήτη. Αποστολή τους εκτιμάται ότι είναι να φωτογραφίσουν το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 PMU1 που βρίσκεται στην Κρήτη.

Ένα ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 της 343 Μοίρας της 115 ΠΜ, απογειώνεται από την Αεροπορική Βάση Σούδας, με αποστολή την αναγνώριση και αναχαίτιση του τουρκικού σχηματισμού.

Οι Έλληνες πιλότοι εντοπίζουν τους Τούρκους. Ο πιλότος του ενός ελληνικού F-16, ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, λαμβάνει διαταγή από το ΑΤΑ, να καταγράψει τον εξοπλισμό του τουρκικού φωτογραφικού αεροσκάφους RF-4.

Περί τις 12:45, τουρκικό F-16, με πιλότο τον Σμηναγό Χαλίλ Ιμπραήμ Οζντεμίς (Halil İbrahim Özdemir), πραγματοποιεί φονικό ελιγμό πέφτοντας πάνω στη καλύπτρα του αεροσκάφους του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

Τα δύο F-16 πέφτουν 18 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έχει σκοτωθεί ακαριαία ενώ ο Τούρκος πιλότος χρησιμοποιεί το εκτινασσόμενο κάθισμα για να σωθεί.

Ο Τούρκος πιλότος Σμηναγός Χαλίλ Ιμπραήμ Οζντεμίς (Halil İbrahim Özdemir)
Ο Τούρκος πιλότος στο νοσοκομείο.

Στην περιοχή πετάει πολιτικό αεροσκάφος της Αιγύπτου. Ο πιλότος ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA: “είδα δύο εκρήξεις και μετά πολύ μαύρο καπνό.”

Στις 13:42 το τάνκερ, με σημαία Παναμά, Century Gas, που βρίσκεται 1 ν.μ. από το σημείο όπου έπεσε ο Τούρκος πιλότος, περισυλλέγει αυτόν από την θάλασσα.

Στις 13:45 ελληνικό Ε/Π Super Puma, φθάνει στην περιοχή για να παραλάβει τον Τούρκο πιλότο. Η ομάδα διάσωσης απειλείται από τον Τούρκο πιλότο με πιστόλι.

Στις 14:10 τουρκικό Ε/Π As532 Mk1 Cougar, φθάνει στην περιοχή επίσης για να παραλάβει τον Τούρκο πιλότο.

Στις 14:29 δίδεται εντολή από τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη, “για παράδοση Τούρκου πιλότου στο τουρκικό πλήρωμα διάσωσης με τρόπο όμως ώστε να φανεί ότι η παράδοση έγινε από την ελληνική προς τη τουρκική πλευρά. Η παράδοση να καταγραφεί από κάμερα.”

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2006 και ώρα 21:00, με τη συμπλήρωση 128 ωρών, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης. Η σωρός του Ήρωα δεν βρέθηκε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ στις 30 Μαΐου 2006:

“Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Σμηναγού (Ι) Ηλιάκη Κωνσταντίνου. Ο Σμηναγός Ηλιάκης, έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος σε αποστολή αναγνώρισης Τουρκικών αεροσκαφών εντός του FIR Αθηνών.”

Η εξόδιος ακολουθία του Σμηναγού (Ι) Ηλιάκη Κωνσταντίνου τελείται την Τετάρτη 31 Μαΐου 2006 και ώρα 11:00 στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης Χανίων.

Στρατιωτικό Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κηρύσσει διήμερο επίσημο Στρατιωτικό Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, την 30 και 31 Μαΐου 2006.

Το 2016, ο τότε Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, στην ομιλία του στις Εκδηλώσεις Μνήμης, ανέφερε:

”Την ημέρα εκείνη, τροφή στον ακήρυχτο πόλεμο που καθημερινά διεξάγεται στον ουρανό του Αιγαίου, τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια, δόθηκε εντολή στον Σμηναγό Ηλιάκη, αρχηγό του ζεύγους αεροσκαφών επιφυλακής, να αναχαιτίσει 3άδα τούρκικων Α/Φ που εισήλθαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και να μεταφέρει για ακόμη μία φορά το μήνυμα της διεθνούς νομιμότητας στους γνωστούς αποδέκτες.

Το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, το Αιγαίο, τα νησιά του και οι ουρανοί του ήταν και θα είναι πάντοτε ελληνικό. Θα μας βρίσκετε μπροστά σας κάθε φορά που προσπαθείτε να κατοχυρώσετε τις παράλογες και άνομες επιδιώξεις σας.

Δυστυχώς, σε μια στιγμή επίδειξης παντελούς έλλειψης επαγγελματισμού και μη τήρησης των διεθνών κανόνων ασφαλείας, το αεροσκάφος του ενός των εισβολέων, συγκρούεται με το ελληνικό και βυθίζει στο πένθος την οικογένεια του ήρωα Σμηναγού (Ι) Κώστα Ηλιάκη, την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και όλους τους Έλληνες.”

Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης: Μετάλλιο Αρετής και Αυτοθυσίας

Κατά την ετήσια πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία έγινε στις 28 Δεκεμβρίου 2006 στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ακαδημία απένειμε το Αργυρό Μετάλλιο Αρετής και Αυτοθυσίας, στη σύζυγο του Επισμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

Αποκαλυπτήρια Μνημείου και Προτομής

Μνημείο Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη στην Κάρπαθο.
Μνημείο Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη στην Κάρπαθο.

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2007, ημέρα τέλεσης του πρώτου ετήσιου μνημόσυνου του Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια:

α. Του μνημείου προς τιμήν του, με πρωτοβουλία του Δήμου Καρπάθου και τη συμβολή της ΠΑ, στην είσοδο του λιμένα της νήσου.

Μνημείο Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη στην Κάρπαθο.

β. Της προτομής του, στη θέση Μπαλκόνι – Ακρωτηρίου Χανίων, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Χανίων στη ΠΑ.

Προτομή Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη στη θέση Μπαλκόνι – Ακρωτηρίου Χανίων.
Προτομή Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη στη θέση Μπαλκόνι – Ακρωτηρίου Χανίων.

Ηλιάκεια

Καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στην μνήμη του Επγου (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη στη Νήσο Κάρπαθο.

Στην εκδήλωση πέρα των άλλων, τελείται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο “Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη”.

Ηλιάκειος Δρόμος

Αθλητική εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Κρήτη προς τιμήν του Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης

Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, ήταν ο τέταρτος γιος του Ιωάννη και της Ειρήνης Ηλιάκη και γεννήθηκε στα Χανιά στις 15 Αυγούστου 1970. Ήταν παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών.

Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης

Το 1989 έδωσε Πανελλήνιες εξετάσεις με μόνη επιλογή στο Μηχανογραφικό την Σχολή Ικάρων όπου και πέρασε επιτυχώς.

Το 1993 ορκίσθηκε Ανθυποσμηναγός και τοποθετήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος για να ολοκληρωθεί η πτητική του εκπαίδευση με αεροσκάφη Τ2. Κατόπιν τοποθετήθηκε στην 115 ΠΜ, 340 Mοίρα Βομβαρδισμού στα αεροσκάφη Α-7 Corsair.

Το 2002, επιλέγεται να εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ που θα προμηθευόταν η Ελλάδα.

Στο παρακάτω βίντεο, ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, όταν εκπαιδευόταν στα 9G για τα F-16 Block 52+

Το 2003 παίρνει μετάθεση για την 340 Μοίρα, την αγαπημένη του «Αλεπού», όπου αποκτά επιπλέον εμπειρία στην αναχαίτιση με τα νέα F-16 Block 52+, συμμετέχει στον σχεδιασμό και εκτέλεση Επιχειρήσεων την νύκτα και είναι παράλληλα εκπαιδευτής αέρος.

Του απονεμήθηκε μετά θάνατον ο βαθμός του Επισμηναγού.

Η τύχη του Τούρκου πιλότου

Ο Τούρκος πιλότος Χάλιλ Ιμπραήμ Οζντεμίρ καταδικάστηκε τον Νοέμβριο 2020, σε ισόβια κάθειρξη για “απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης” λόγω συμμετοχής του στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016 στην Τουρκία.

Ο Χάλιλ Ιμπραήμ Οζντεμίρ, το 2016 υπηρετούσε στην αεροπορική βάση του Akıncı.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ