Τετάρτη 15/05/2024

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους ψηφοφόρους στις Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023 ώστε να μην παρασυρθούν από την παραπληροφόρηση που διακινείται στο διαδίκτυο (sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ώστε το ψηφοδέλτιο να μην είναι άκυρο.

Πότε είναι άκυρο ένα ψηφοδέλτιο

Το πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο ορίζεται στο ΠΔ 26/2012 “Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών”. Συγκεκριμένα:

Όποιο ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά, είναι άκυρο. (παράγραφος 3 άρθρου 70)

Ο εκλογέας δεν έχει το δικαίωμα να αλλοιώσει το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου πέρα απ’ όσα επιτρέπονται σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα που κάθε φορά εφαρμόζεται. Κάθε αλλοίωση που γίνεται κατά παράβαση της διάταξης αυτής επάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου. (παράγραφος 1 άρθρου 73)

Λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία που οπωσδήποτε σημειώνονται σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου, επάγονται ακυρότητα, εφόσον αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα, που παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας. (παράγραφος 2 άρθρου 73)

Λευκό ψηφοδέλτιο με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του, είναι άκυρο. (παράγραφος 6 άρθρου 74)

Κάθε λευκό ψηφοδέλτιο, που δεν έχει τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, είναι άκυρο. Είναι επίσης άκυρο κάθε λευκό ψηφοδέλτιο, που χρησιμοποιήθηκε σε εκλογικό τμήμα, του οποίου η εφορευτική επιτροπή δεν έχει συντάξει πρακτικό. (παράγραφος 7 άρθρου 74)

Εκτός από την έντυπη επιγραφή ή γνώρισμα δεν αναγράφεται στο φάκελο τίποτα άλλο. Στίγματα, σημεία ή λέξεις, σημειωμένες στο φάκελο, εφόσον θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας, επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που είναι μέσα στο φάκελο. (παράγραφος 4 άρθρου 75)

Το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο επίσης σύμφωνα με το άρθρο 76 και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή, εάν:
α) εκτυπώθηκε σε χαρτί, που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα απ’ αυτό που χορηγήθηκε από το Δημόσιο ή με τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά στο χρώμα απ’ αυτά που γενικά χρησιμοποιήθηκαν,
β) έχει σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 70,
γ) δεν είναι ακριβώς σύμφωνα με τους όρους των παραγράφων 2-6 του άρθρου 72,
δ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού,
ε) χρησιμοποιηθεί σ’ εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας και όχι αυτής, που αναγράφεται πάνω σ’ αυτό και
στ) βρεθεί σε φάκελο, που δεν είναι σύμφωνο με τους όρους των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου 75.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το στυλό που βρίσκεται στο εκλογικό παραβάν για να μην κάνετε λάθος στο χρώμα. Το χρώμα του στυλό πρέπει να είναι μπλε ή μαύρο. Όχι κόκκινο ή άλλο χρώμα.

Περίπτωση Κατρούγκαλου

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη πλην όμως στα ψηφοδέλτια υπάρχει γραμμένο το ονοματεπώνυμό του.

Αυτοί που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια του Κατρούγκαλου (Βόρειο τομέα Αθηνών) ΔΕΝ πρέπει να σβήσουν το ονοματεπώνυμό του!

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών η “υποψηφιότητα του Κατρούγκαλου παραμένει σε ισχύ και η διαδικασία σταυροδοσίας στις Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα ακολουθηθεί κανονικά.” Αυτό σημαίνει απλά, ότι μπορεί να μπει σταυρός στον Κατρούγκαλο.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ