Δευτέρα 29/04/2024

Εκλογές 2023: Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και οι “προσωπικές απόψεις” στον ΣΥΡΙΖΑ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Οι “προσωπικές απόψεις” διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται ως λάθη ή δόσεις ειλικρίνειας;

Στην προεκλογική περίοδο τα κόμματα παρουσιάζουν στους ψηφοφόρους το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν εφόσον εκλεγούν, ώστε οι τελευταίοι να αποφασίσουν ποιον θα “σταυρώσουν” στις κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Καταστατικό του “δεν αποτελεί άθροισμα ιδιαίτερων πολιτικών ομάδων” ενώ “στο πλαίσιό του αναγνωρίζεται η δυνατότητα ύπαρξης και λειτουργίας τάσεων και ρευμάτων ιδεών”. Κάποιος/α μιας τάσης μπορεί να δημοσιοποιεί την προσωπική του άποψή διευκρινίζοντας “πως δεν πρόκειται για την επίσημη θέση του κόμματος”.

Εφόσον βρισκόμαστε στην προεκλογική περίοδο και συγκεκριμένα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα περίμενε κανείς οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζουν και να υπερασπίζονται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τις προσωπικές τους απόψεις.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος και καθηγητής που διετέλεσε Υπουργός πέρα των άλλων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (με τον γνωστό “νόμο Κατρούγκαλου”) και Εξωτερικών σε τηλεοπτική του εμφάνιση δήλωσε, μετά από ερωτήσεις και εμμονή του Άδωνι Γεωργιάδη ότι “εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν κάθε χρόνο το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους ως εισφορά στον ΕΦΚΑ”.

Τονίζεται ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας δεν δήλωσε αρχικά ότι αποτελεί προσωπική του άποψη.

Όταν το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πόπη Τσαπανίδου δήλωσε ότι “καμία επιβάρυνση φορολογική ή ασφαλιστική στη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοαπασχολούμενους δεν προβλέπει το πρόγραμμά μας.”

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος με ανάρτησή του στο twitter ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει “πλήρως την πολιτική ευθύνη” για την τοποθέτησή του και “αποσύρεται από την εκλογική μάχη.” Ολόκληρη η δήλωση:

“Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί “κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;

Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη.”

Αργότερα την ίδια ημέρα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε ότι “όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή”, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την πόρτα εξόδου στον Γιώργο Κατρούγκαλο.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ