Παρασκευή 26/04/2024

Παναγιωτόπουλος για αποστολές σε Σαουδική Αραβία και Μάλι: Θέλουμε οι Γάλλοι να είναι κοντά μας – Πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε στις 5 Νοεμβρίου 2021, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου με θέμα: “Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων, μη αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρικής, επιστροφή της πυροβολαρχίας Πάτριοτ από τη Σαουδική Αραβία και όλων των στρατιωτικών τμημάτων από ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό”.

Πυροβολαρχία Πάτριοτ Σαουδική Αραβία για προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας – Πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στην αποστολή Πυροβολαρχίας Πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία είπε ότι η Ελλάδα αποκτά σημαντικά πολιτικά οφέλη και ότι αποστολή της Πυροβολαρχίας θα είναι η προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας και όχι επιθετικές ενέργειες με άλλες χώρες της περιοχής.

Παναγιωτόπουλος για αποστολές σε Σαουδική Αραβία και Μάλι
Παναγιωτόπουλος: Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας – Πυροβολαρχία PATRIOT στη Σαουδική Αραβία

Αναλυτικά είπε:

“Η συμμετοχή, λοιπόν, της χώρας μας με Στρατιωτικό Προσωπικό και μέσα σε χώρες του Περσικού Κόλπου και ειδικά στη Σαουδική Αραβία με την «Πυροβολαρχία Πάτριοτ» συμβάλλει αποκλειστικά και μόνο στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας αυτής της χώρας, με προφανή πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα.

Η συμμετοχή αυτή προσδίδει στην Ελλάδα προστιθέμενη αξία και κύρος αφού εδραιώνει την πεποίθηση ότι είμαστε πάροχοι ασφαλείας για την περιοχή. Έχει καταστεί σαφές ότι η χώρα μας δεν έστειλε εκεί τα «Πάτριοτ» για να αναπτύξουν επιθετικές ενέργειες ή να εμπλακούν σε διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με άλλες χώρες της περιοχής, αλλά μόνο να προστατεύσουν, καθαρά αμυντικά, αυτές τις κρίσιμες υποδομές ενέργειας.

Τις προάλλες γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία συναντήθηκε με την εκεί πολιτική ηγεσία και συζήτησε με μεγάλο βαθμό επιτυχίας την προοπτική επενδύσεων από τη χώρα αυτή στη δική μας. Αυτό απορρέει νομίζω από τη συμμαχική σχέση που αναπτύσσεται με τους όρους που σας περιέγραψα μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.”

Επιχείρηση Takuba Μάλι για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων

Όσον αφορά στην ενδεχόμενη αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι ανέφερε ότι η δύναμη θα είναι δεκάδων ή εκατοντάδων στρατιωτών προκειμένου να βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή αυτονομία προς αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή του Σαχέλ.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

Συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος είπε:

“Όσον αφορά στην «Επιχείρηση Takuba Μάλι», αποτελεί Γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού Κρατών – Μελών της Ε.Ε. Ανέφερα στη συζήτηση για την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία ότι δώδεκα χώρες συμμετέχουν με προσωπικό στο Μάλι.

Όχι χιλιάδες στρατιώτες, αλλά αποστολές κάποιων δεκάδων ή εκατοντάδων στρατιωτών προκειμένου να βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αυτής να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή αυτονομία προς αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απειλούν την ειρήνη και σταθερότητα στο Σαχέλ, σε μία περιοχή η οποία ίσως διαφεύγει της προσοχής μας σε πρώτη ανάγνωση, αποτελεί όμως δυνητική περιοχή μεγάλης απόσταθεροποίησης και για τα δικά μας γεωπολιτικά συμφέροντα ή τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ε.Ε. αφού γειτνιάζει με περιοχές ζωτικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο, και μετά είναι η πόρτα μας.

Εν προκειμένω οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση της περιοχής επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης, τη θαλάσσια ασφάλεια, με μεγάλο κίνδυνο δημιουργίας εξαιτίας αυτής της αποσταθεροποίησης επιπλέον μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη. Καταλαβαίνετε τον αντίκτυπο για τη χώρα μας.”

“Θέλουμε οι Γάλλοι να είναι κοντά μας”

“Η ενδεχόμενη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μάλι δεν απορρέει από την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας … αλλά απορρέει από την ευρύτερη συμμαχική σχέση με τη Γαλλία. Θέλουμε οι Γάλλοι να είναι κοντά μας. Νομίζω είναι εύλογο σε μία περιοχή όπου θίγονται γεωπολιτικά συμφέροντα της Ε.Ε. με έντονο ενδιαφέρον για τη Γαλλία να είμαστε κι εμείς κοντά στη Γαλλία στο βαθμό που μπορούμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

“Η Ελλάδα έχει ισχυρές, έτοιμες και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις”

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η διάθεση Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις θα προσδώσει σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία και κύρος.

“Δεν βλέπω γιατί η χώρα μας -η οποία διατείνεται ότι διαθέτει ισχυρές, έτοιμες και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις- να μην εντείνει το αμυντικό της αποτύπωμα συνδράμοντας φίλους και συμμάχους σε περιοχές, οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να θίξουν και δικά μας γεωπολιτικά συμφέροντα.”

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ