Δευτέρα 29/04/2024

Δένδιας: Θα αντιγράψουμε το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας θέλει να αντιγράψει η Ελλάδα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε, σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024, επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία, και επισκέφθηκε πέρα των άλλων μία μονάδα του φινλανδικού στρατού.

Μετά την συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Φινλανδό Υπουργό Άμυνας Άντι Χακάνεν (Antti Häkkänen) δήλωσε:

“Βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Ελσίνκι στην πρώτη επίσκεψη μου ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι η τρίτη μου επίσκεψη βεβαίως ως Υπουργός της κυβέρνησης Mητσοτάκη.

Η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι χώρες μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται όμως και οι δυο δίπλα σε μεγάλους γείτονες που έχουν αναθεωρητικές φιλοδοξίες, ενώ και οι δύο χώρες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο χώρες επίσης είναι χώρες που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο και που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μεγάλο αριθμό νησιών.

Συνάντησα τον ομόλογό μου προ ολίγου, τον κύριο Άντι Χακάνεν. Είχαμε μία βαθιά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατ’ αρχάς για τα θέματα που δημιουργούνται από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από αυτήν, για την πορεία της Ευρώπης, για την δημιουργία ενός αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, στην βόρεια και στην υποσαχάρια Αφρική και είχαμε την ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε για έναν από τους κύριους λόγους της επίσκεψής μου, την Ατζέντα 2030 για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την πρόθεσή μας να αντιγράψουμε το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας.

Για αυτό το λόγο άλλωστε μετά από λίγο θα επισκεφτώ και μία μονάδα του φινλανδικού στρατού όπου θα έχω αναλυτική συζήτηση με τους αξιωματικούς της.

Επίσης, θα επισκεφτώ μετά από λίγο το Κέντρο το οποίο αφορά την αντιμετώπιση των Υβριδικών Απειλών. Εκεί υπηρετούν και Έλληνες Αξιωματικοί. Και θα έχω ακόμη την δυνατότητα να συναντήσω στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Φινλανδίας. Όπως ξέρετε, σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε στη Βουλή των Ελλήνων το νομοθέτημα για την καινοτομία στην Άμυνα, την προσπάθεια δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό οικοσύστημα. Και θέλουμε οι φινλανδικές εταιρίες, μερικές είναι παγκόσμιου επιπέδου, να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.”

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών της Φινλανδίας (Ηybrid CoE) και το Guard Jaeger Regiment, όπου ενημερώθηκε εκτενώς από Αξιωματικούς του φινλανδικού στρατού για την εκπαίδευση των στρατευσίμων και των εφέδρων.

Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ και τον απεσταλμένο της Γιώργο Σιδέρη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε, μετά την παρακολούθηση της στρατιωτικής εκπαίδευσης:

“Θέλω να πω ότι αυτό το οποίο είδα ήταν εντυπωσιακό. Δηλαδή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέπονται νέοι άνθρωποι σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Επίσης γίνεται μεγάλη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης.

Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας. Θα έρθουν Έλληνες Αξιωματικοί οι οποίοι θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο σε αυτό το σύστημα, αλλά αυτό το οποίο καθίσταται προφανές είναι ότι μπορεί ένας Στρατός πολιτών να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι η βασική εθνική επιλογή, η επιλογή που έκανε πάντα η Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή να βασίζεται στον Στρατό των πολιτών, είναι μία σωστή επιλογή.

Χρειαζόμαστε επαγγελματικά στελέχη, είμαστε περήφανοι για τα επαγγελματικά μας στελέχη, αλλά ο κορμός μας είναι πάντα ο Στρατός των πολιτών. Αυτοί υπερασπίζουν την πατρίδα, αυτοί υπερασπίζουν τη Δημοκρατία.”

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ