Παρασκευή 17/05/2024

Επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ: Με προπληρωμένες κάρτες οι πληρωμές – Τέλος τα μετρητά

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Έρχονται προπληρωμένες κάρτες για τα επιδόματα ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) και ΟΠΕΚΑ. Τέλος στις πληρωμές επιδομάτων με μετρητά.

Αυτό προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 το οποίο εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου 2021 από το Συμβούλιο Οικονομικών Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).

Σύμφωνα με το Μέτρο “Αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές – Προστασία του συστήματος κοινωνικών παροχών από αθέμιτες πρακτικές” του εν λόγω Σχεδίου, προβλέπεται η εισαγωγή προπληρωμένων καρτών για την πληρωμή κοινωνικών παροχών που παρέχονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του εν λόγω μέτρου είναι το 4ο τρίμηνο του 2023.

Έρχονται προπληρωμένες κάρτες για τα επιδόματα ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ.
Έρχονται προπληρωμένες κάρτες για τα επιδόματα ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ.

Στο Σχέδιο δεν αναφέρεται ποια επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ θα πληρώνονται με προπληρωμένες κάρτες και όχι μετρητά. Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι ο “ψηφιακός ρατσισμός“. Η πληρωμή επιδομάτων δηλ. στο 100% του συνολικού ποσού μέσω άυλων ψηφιακών καρτών -που προϋποθέτουν κατοχή/χρήση smartphone με τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών NFC– και μειωμένου ποσού σε όποιους δεν έχουν τέτοια συσκεύη. Κάτι που γίνεται με το Market Pass και έγινε με το Fuel Pass.

Αυτό που εξετάζεται επίσης είναι οι δικαιούχοι να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα από τις προπληρωμένες κάρτες για άλλες δαπάνες όπως πχ στοιχηματισμό (ΤΖΟΚΕΡ κ.τλ.) ενώ η ανάληψη μετρητών θα είναι συγκεκριμένου ορίου (πχ 20% ανάληψη μετρητών και 80% σε ηλεκτρονικές συναλλαγές-αγορές μέσω POS, e-banking).

Υπενθυμίζονται ενδεικτικά επιδόματα:

  • Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Επίδομα Γέννησης, Επίδομα Παιδιού Α21, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα αναδοχής, Επίδομα Στέγασης
  • Επιδόματα ΔΥΠΑ: Επίδομα ανεργίας, Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας, Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων, Επίδομα επίσχεσης, Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες, Ειδικό εποχικό βοήθημα, Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες, Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη, Επίδομα διαθεσιμότητας.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ