Κυριακή 19/05/2024

Τουρκία: Φονικοί σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ – Έκκληση για διεθνή βοήθεια

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία τα ξημερώματα σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2023.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε: “έχουμε ενεργοποιήσει συναγερμό τέταρτου επιπέδου. Αυτός είναι ένας συναγερμός που περιλαμβάνει έκκληση για διεθνή βοήθεια.”

Το εστιακό βάθος του σεισμού, το επίκεντρο του οποίου ήταν στην περιοχή Παζάρτζικ στην επαρχία Καχρανμαρμαράς, προσδιορίστηκε στα 7 χιλιόμετρα.

Αισθητός μέχρι τον Εύξεινο Πόντο

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στις επαρχίες Τραπεζούντας, Ρίζε, Ορντού, Κερασούντας και Γκιουμουσχάνε (Αργυρούπολη).

Μέχρι στιγμής (10:30 η ώρα Ελλάδας) συνολικά στις επαρχίες της Τουρκίας, 284 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 2.323 είναι οι τραυματίες και 1.710 κτίρια καταστράφηκαν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Δεύτερος σεισμός 7,5 Ρίχτερ

Και δεύτερος σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών έπληξε το κεντρικό τμήμα της Τουρκίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αργότερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383.

Όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.

Η Ελλάδα στέλνει ομάδα της ΕΜΑΚ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.

Ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα αποστείλει άμεσα βοήθεια και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και σε όσους επλήγησαν.

Βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Τουρκία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στην Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και σε άλλους ομοσπονδιακούς θεσμούς να αναλάβουν δράση για την απαραίτητη βοήθεια προς την Τουρκία και τη Συρία μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν σοβαρά για τα καταστροφικά νέα για τον σεισμό που έρχονται σήμερα από την Τουρκία και τη Συρία”, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

“Ως Ηνωμένες Πολιτείες, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί”, είπε ο Σάλιβαν.

“Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στην USAID και σε άλλους ομοσπονδιακούς εταίρους της κυβέρνησης να εξετάσουν τις επιλογές απόκρισης των ΗΠΑ για να βοηθήσουν αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, σε συντονισμό με την Τουρκία”, ανέφερε.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ