Τρίτη 30/04/2024

Γερμανία-Ράμσταϊν: Συνάντηση για τα άρματα μάχης Leopard 2 και Abrams στην Ουκρανία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Θέμα συζήτησης είναι τις τελευταίες ημέρες εάν κράτη της Ευρώπης δώσουν άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. Κάπου εκεί ενεπλάκη και το όνομα της Ελλάδας.

Η παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία εξακολουθεί να αποτελεί θέμα διαμάχης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Γερμανία η κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU πρότεινε την παράδοση γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 1 ή Leopard 2 πλην όμως μετά από έντονη συζήτηση, στις 19 Ιανουαρίου 2023, η Bundestag παρέπεμψε το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για περαιτέρω συζήτηση.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του δήλωσε ότι εκτός από την Πολωνία και τη Φινλανδία, τρεις ακόμη χώρες έχουν προσφερθεί για να μεταφέρουν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, εάν η Γερμανία, ως κατασκευαστής, συμφωνήσει σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι για τα οπλικά συστήματα που αγοράζει μια χώρα από μια άλλη, κατασκευάστρια χώρα, πρέπει η δεύτερη να δώσει άδεια (end user license agreement) ώστε η πρώτη να μπορέσει να τα εξάγει σε μια τρίτη χώρα.

Σύσκεψη Υπουργών Άμυνας “Ukraine Defence Contact Group”

Στις 20 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Ramstein, στη Γερμανία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Λόιντ Όστιν στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών, καθώς και χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ.

Αντικείμενο της σύσκεψη ήταν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία (Ukraine Defence Contact Group).

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε, στο περιθώριο της σύσκεψης σε δημοσιογράφους ότι, “δεν υπάρχει συναίνεση για την παράδοση τανκς Leopard”.

Διέψευσε επίσης τη θέση ότι η Γερμανία φέρεται να “παρεμποδίζει τον ενιαίο συνασπισμό” χωρών που υποστηρίζουν την παροχή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

“Υπάρχουν καλοί λόγοι για να δώσεις και υπάρχουν καλοί λόγοι εναντίον του. Και λαμβάνοντας υπόψη τη γενική κατάσταση του πολέμου, που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, είναι απαραίτητο να σταθμιστούν όλα τα υπέρ και τα κατά πολύ προσεκτικά και αυτή την εκτίμηση συμμερίζονται πολλοί σύμμαχοι”, πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας.

Σημείωσε επίσης ότι το θέμα των αδειών εξαγωγής δεν συζητήθηκε στη συνάντηση της 20ης Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε πληροφορίες ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να παραδώσει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ παράσχουν άρματα μάχης Abrams. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε τέτοια σύνδεση ή απαίτηση.

Λόιντ Όστιν: Δεν υπάρχει απόφαση για τα άρματα μάχης ακόμα

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατά την συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Δεν έχω να ανακοινώσω τίποτα ούτε για τα Μ1 Abrams“, εξήγησε ο Όστιν. Επιπλέον, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ παραδόσεων γερμανικών και αμερικανικών αρμάτων μάχης. Ο Όστιν πρόσθεσε ότι ακόμη και αν οι ΗΠΑ προμήθευαν άρματα μάχης Abrams, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα για τα άρματα μάχης Leopard.

Στο βίντεο παρακάτω η συνέντευξη τύπου και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τόνισε ότι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η χώρα μας καταδίκασε από την πρώτη στιγμή, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη σημαντική ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί από τη χώρα μας στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά και άλλο αμυντικό υλικό, καθώς και στην υλοποίηση της Συμφωνίας για παράδοση στην Ουκρανία των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1.

Υπογράμμισε επίσης, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και να στηρίζει τον ηρωικό αγώνα του ουκρανικού λαού για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Στο πλαίσιο των εργασιών της σύσκεψης όπως αναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή αμυντικού εξοπλισμού, στην εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών για κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ