Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Roaming και ασφάλεια πληροφοριών

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Τί είναι Roaming;

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT), η υπηρεσία περιαγωγής (αγγλικά: roaming) παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό και να κάνετε χρήση όλων των υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα (π.χ. κλήσεις, SMS, MMS, υπηρεσίες δεδομένων, κλπ).

Όταν ταξιδεύετε σε παραμεθόριες περιοχές, και είναι ενεργοποιημένη στο κινητό σας η υπηρεσία περιαγωγής (roaming), υπάρχει πιθανότητα το κινητό σας να συνδεθεί με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας γειτονικής χώρας.

Roaming και ασφάλεια πληροφοριών

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα.

Οι χρήστες Α και Β βρίσκονται στις Καστανιές Έβρου. Ο χρήστης Α, θέλει να μιλήσει με τον χρήστη Β για να του αναφέρει κάτι σημαντικό. Παίρνει το τηλέφωνό του και τηλεφωνεί.

Roaming και ασφάλεια πληροφοριών
Roaming και ασφάλεια πληροφοριών

Το σήμα του δικτύου της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην οποία είναι συνδρομητής δεν είναι τόσο ισχυρό όσο αυτό της διπλανής χώρας. Ο χρήστης Α, έχει ενεργοποιημένη την αυτόματη αναζήτηση δικτύου, με αποτέλεσμα να συνδεθεί με το ισχυρό σήμα που εκπέμπεται στην περιοχή, αυτό της διπλανής χώρας.

Ο χρήστης Α, συνομιλεί με τον χρήστη Β ανταλλάσσοντας πληροφορίες που περιέχουν τις λέξεις σύνορα, στρατός, ποτάμι καθώς και άλλες. Ολοκληρώνουν την συνομιλία και συνεχίζουν την εργασία τους.

Το διπλανό κράτος, είχε αναπτύξει κατάλληλο λογισμικό με όνομα “Ακροατής” και είχε προνοήσει να το εγκαταστήσει στις κεραίες. Ο “Ακροατής” έκανε αυτό που έλεγε το όνομά του, άκουγε και κατέγραφε ότι κινητό συνδεόταν από την διπλανή χώρα στην κεραία του. Είχε και δυνατότητα να “σημάνει συναγερμό” όταν άκουγε κάποια λέξη κλειδί. Εκείνη την ημέρα είχε ακούσει πολλές λέξεις-κλειδιά…

Μετά από μερικές ημέρες…

Ο χρήστης Β, μετά από μερικές μέρες, σερφάροντας στο διαδίκτυο βρήκε αυτό το άρθρο και θυμήθηκε αμέσως τη συνομιλία που είχε με τον χρήστη Α.

Χωρίς δεύτερη σκέψη πήγε στις ρυθμίσεις του κινητού του για την «επιλογή δικτύου» και το άλλαξε από «αυτόματα» σε «χειροκίνητα».

Πλέον, πέρα από ότι έχει αποφύγει ενδεχόμενη χρέωση για χρήση περιαγωγής, είναι σίγουρος ότι δεν θα συνδεθεί ποτέ ξανά με το δίκτυο της διπλανής χώρας.

google news Ακολουθήστε την ΑΜΥΝΑ
στο Google News και στο Facebook
facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here