Σάββατο 18/05/2024

MILEX 2023: Ξεκίνησε στην Ισπανία η στρατιωτική άσκηση της ΕΕ

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Ξεκίνησε στην Ισπανία η στρατιωτική άσκηση MILEX 2023 υπό την ηγεσία της ΕΕ

Η Άσκηση ΜILEX 2023 αποτελεί Άσκηση μεγάλης κλίμακας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τη διαχείριση κρίσεων, με εμπλοκή αρμόδιων φορέων του πολιτικού και στρατιωτικού τομέα.

Η Α’ Φάση της άσκησης MILEX 2023 (Military Exercise) διεξήχθη από 18 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου και περιελάμβανε τη σχεδίαση και την προετοιμασία της άσκησης σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Η Β’ Φάση τύπου LIVEX, ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Οκτωβρίου. Σε αυτήν θα λάβουν μέρος Ένοπλες Δυνάμεις από 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Αυστρία και Ρουμανία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισκέφθηκε στις 17 Οκτωβρίου το αεροπλανοφόρο του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού, Juan Carlos Primero όπου δήλωσε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η ετοιμότητα και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των στρατών των χωρών της ΕΕ καθώς και η δημιουργία ικανότητας ταχείας ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία ικανότητας ταχείας ανάπτυξης είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της Στρατηγικής Πυξίδας που εγκρίθηκε πέρυσι από τους ηγέτες της ΕΕ, για να ενισχύσει την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ένωσης και να την καταστήσει πιο ικανή πάροχο ασφάλειας. Η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας ανάπτυξης προορίζεται να είναι επιχειρησιακή έως το 2025.

“θα δοκιμάσουμε σενάρια για πιθανή ανάπτυξη της δύναμης, για διάσωση, εκκένωση, υποστήριξη ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακούφισης από καταστροφές”, είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

“Δυστυχώς, αυτά είναι τα σενάρια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να το κάνουμε. Θα είναι μέρος της καθημερινής μας πραγματικότητας, όπως βλέπουμε σήμερα δραματικά στην πιο άμεση γειτονιά μας. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε όπως απαιτείται για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να συμβάλουμε στην παγκόσμια σταθερότητα”, πρόσθεσε.

Το σενάριο της άσκησης MILEX 2023 θα προσομοιώσει μια επέμβαση σε άλλη χώρα που ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Seglia, ένας πλασματικός εταίρος της ΕΕ σε μια ήπειρο νότια της Μεσογείου- χρειάζεται υποστήριξη για να εξασφαλίσει τη χώρα του, καθώς η κατάσταση “επιδεινώνεται γρήγορα” εξαιτίας μιας βίαιης εξτρεμιστικής οργάνωσης. Στο σενάριο, το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για μια στρατιωτική επιχείρηση.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ