Κυριακή 28/04/2024

Κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι κάνει βόλτα πάνω από τις ΗΠΑ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Επεισόδιο κατασκοπείας σε μεγάλο υψόμετρο με κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι.

Εδώ και αρκετές ημέρες το Πεντάγωνο παρακολουθεί τις κινήσεις ενός κατασκοπευτικού μπαλονιού από την Κίνα.

Μετακινούμενο σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες πάνω από τις οποίες πετάει.

“Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισε και παρακολουθεί ένα αερόστατο επιτήρησης μεγάλου υψόμετρου που βρίσκεται πάνω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Ο Πτέραρχος Πατ Ράιντερ είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης την Πέμπτη 2/2/2023 το απόγευμα, ότι “η κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της NORAD (North American Aerospace Defense Command), συνεχίζει να το παρακολουθεί και να το παρακολουθεί στενά.”

Η Διοίκηση Αεροπορικής Άμυνας Βόρειας Αμερικής NORAD είναι ένας κοινός οργανισμός των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά που παρέχει αεροδιαστημική προειδοποίηση, εναέρια κυριαρχία και προστασία στον Καναδά και τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου είπε ότι το μπαλόνι είναι πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και δεν αποτελεί απειλή για την πολιτική αεροπορία. Είπε επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μπαλόνι εμφανίζεται πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τον εντοπισμό του μπαλονιού, είπε ο Πτέραρχος Πατ Ράιντερ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ “ενέργησε αμέσως” για να προστατεύσει από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών, αν και δεν διευκρίνισε ποια μέτρα ελήφθησαν.

Ανώτερος αξιωματούχος που συμμετείχε στην ενημέρωση είπε ότι η οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν “πολύ μεγάλη πεποίθηση” ότι το μπαλόνι ανήκει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

“Τους έχουμε ενημερώσει για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα”, είπε ο αξιωματούχος. “Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον λαό μας και την πατρίδα μας”.

Ένα μπαλόνι που δεν καταρρίφθηκε, αλλά παρακολουθείται

Μετά από αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το αερόστατο, καθώς μαχητικά αεροσκάφη το πλησίασαν. Τελικά λήφθηκε η απόφαση να μην γίνει κάτι τέτοιο λόγω των κινδύνων που θέτουν τα συντρίμμια για όσους βρίσκονται στο έδαφος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η χρήση δύναμης για την απομάκρυνση του μπαλονιού από τον ουρανό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες και ότι η απειλή που αποτελεί τώρα το μπαλόνι τόσο για την ασφάλεια όσο και για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν δικαιολογεί μια τέτοια ενέργεια.

“Προς το παρόν, εκτιμούμε ότι αυτό το μπαλόνι έχει περιορισμένη προστιθέμενη αξία από την άποψη της συλλογικής συλλογής πληροφοριών”, είπε ο αξιωματούχος. “Αλλά λαμβάνουμε μέτρα, ωστόσο, για να προστατευτούμε από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών από ξένες μυστικές υπηρεσίες.”

Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ένα τέτοιο μπαλόνι πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και συμπλήρωσε λέγοντας ότι αυτή τη φορά το μπαλόνι φαίνεται να λειτουργεί διαφορετικά από ό,τι είχε δει στο παρελθόν.

Αυτό το επεισόδιο αναζωπυρώνει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου , καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα την Κυριακή και τη Δευτέρα, την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2018.

Το κατασκοπευτικό μπαλόνι στον Καναδά

Μετά το πρώτο αερόστατο, το Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Καναδά ανέφερε επίσης “την παρακολούθηση ενός πιθανού δεύτερου περιστατικού”, χωρίς να αναφέρεται στην Κίνα.

“Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Καναδά συνεργάζονται με τους Αμερικανούς εταίρους τους και συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών του Καναδά από απειλές από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών”, ανέφερε το Αρχηγείο.

    ΠΑΜ!!!

    ΣΕ ΟΛΑ

    Ακολουθήστε μας

    ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

    ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ