Σάββατο 27/04/2024

ΗΠΑ: Δύο συλλήψεις για λειτουργία κινεζικού “μυστικού αστυνομικού τμήματος” στη Νέα Υόρκη

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Οι κατηγορούμενοι για την λειτουργία παράνομου υπερπόντιου αστυνομικού τμήματος της Κίνας στις ΗΠΑ κατέστρεψαν στοιχεία όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με το FBI.

Μια καταγγελία αποσφραγίστηκε σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, κατηγορώντας δύο άτομα σε σχέση με το άνοιγμα και τη λειτουργία ενός παράνομου αστυνομικού τμήματος στο εξωτερικό, που βρίσκεται στο κάτω Μανχάταν της Νέας Υόρκης, για ένα επαρχιακό τμήμα του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ).

Ο “Χάρι” Λου Τζιανγουάνγκ, 61 ετών, από το Μπρονξ και ο Τσεν Τζινπίνγκ, 59 ετών, από το Μανχάταν, συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα 17 Απριλίου 2023 το πρωί στα σπίτια τους στη Νέα Υόρκη.

Οι κατηγορούμενοι συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν το πρώτο ξένο αστυνομικό τμήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό του τμήματος της πόλης Φουτσόου (Fuzhou). Το αστυνομικό τμήμα -το οποίο έκλεισε το φθινόπωρο του 2022 αφού οι υπεύθυνοι που το λειτουργούσαν ενημερώθηκαν για την έρευνα του FBI- βρισκόταν στην Τσάιναταουν του Μανχάταν.

“Η Κίνα, μέσω του κατασταλτικού μηχανισμού ασφαλείας της, δημιούργησε μια μυστική φυσική παρουσία στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθεί και να εκφοβίζει αντιφρονούντες και όσους επικρίνουν την κυβέρνησή της”, δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Μάθιου Γ. Όλσεν του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

“Είναι απλώς εξωφρενικό το ότι το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με την ίδρυση ενός μυστικού, παράνομου αστυνομικού τμήματος σε αμερικανικό έδαφος για να βοηθήσει τις προσπάθειές του να εξάγει καταστολή και να υπονομεύσει το κράτος δικαίου μας”, δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός διευθυντής του Τμήματος Αντικατασκοπείας του FBI.

Τον Οκτώβριο του 2022, το FBI διεξήγαγε έρευνα στο παράνομο αστυνομικό τμήμα. Κατά την εξέταση του περιεχομένου των κινητών τηλεφώνων, πράκτορες του FBI παρατήρησαν ότι οι επικοινωνίες μεταξύ του Λου και του Τσεν, αφενός, και του αξιωματούχου του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, αφετέρου, φαινόταν να έχουν διαγραφεί. Σε επόμενες συναινετικές συνεντεύξεις, ο Λου και ο Τσεν παραδέχθηκαν στο FBI ότι είχαν διαγράψει την επικοινωνία τους με τον αξιωματούχο του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας αφού έμαθαν για την εν εξελίξει έρευνα του FBI, εμποδίζοντας έτσι το FBI να μάθει την πλήρη έκταση των οδηγιών για το ξένο αστυνομικό τμήμα.

Το FBI αναφέρει ότι κυβερνήσεις ορισμένων χωρών παρενοχλούν και εκφοβίζουν τους πολίτες τους που ζουν στις ΗΠΑ. Αυτές οι κυβερνήσεις μπορεί επίσης να στοχεύουν πολιτογραφημένους ή γεννημένους στην Αμερική πολίτες.

Ως μορφές αυτής της διακρατικής καταστολής το FBI αναφέρει ότι μπορεί να είναι:

  • Καταδίωξη
  • Παρενόχληση
  • Hacking
  • Επιθέσεις
  • Απόπειρα απαγωγής
  • Εξαναγκασμός του θύματος να επιστρέψει στην πατρίδα του
  • Απειλή ή κράτηση μελών της οικογένειας στη χώρα καταγωγής
  • Πάγωμα χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων
  • Διαδικτυακές καμπάνιες παραπληροφόρησης

Οι ξένες κυβερνήσεις, σύμφωνα με το FBI στοχεύουν συνήθως: ακτιβιστές πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφωνούντες, δημοσιογράφους, πολιτικούς αντίπαλους, μέλη θρησκευτικών ή εθνοτικών μειονότητων.

Το Φεβρουάριο 2023 η ΑΜΥΝΑ είχε ασχοληθεί με τα κινεζικά “αστυνομικά τμήματα” και τις καταγγελίες για την ύπαρξή τους στην Ελλάδα. Τότε, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ή/και λειτουργία “υπερπόντιου κινεζικού αστυνομικού σταθμού” στην Αθήνα.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ