16.8 C
Athens
Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024

HRW: Ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα ενόψει εκλογών

ΑρχικήΔιεθνήHRW: Ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα ενόψει εκλογών

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW – Human Rights Watch): Ο Ερντογάν οξύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα για να ικανοποιήσει την τουρκική εθνικιστική πολιτική ατζέντα

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW – Human Rights Watch) έδωσε στη δημοσιότητα την Παγκόσμια Έκθεσή του για το 2023.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι η “αυταρχική” κυβέρνηση του Ερντογάν στοχεύει τακτικά κυβερνητικούς επικριτές και πολιτικούς αντιπάλους και ασκεί ισχυρό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη.

Σημειώνει επίσης ότι η ανανέωση των εντάσεων με την Ελλάδα που επικεντρώνεται στην υποτιθέμενη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, “εξυπηρετεί τις εγχώριες εθνικιστικές πολιτικές ατζέντες το έτος πριν από τις εκλογές στην Τουρκία”.

Η Έκθεση 2023 του HRW για την Τουρκία

Στην ενότητα Τουρκία της ετήσιας ανασκόπησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εστίασε ιδιαίτερα σε θέματα όπως:

  • Ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι
  • Δικαιώματα των γυναικών
  • Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Βασανιστήρια και κακομεταχείριση υπό κράτηση
  • Κουρδική σύγκρουση και καταστολή της αντιπολίτευσης
  • Πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες
  • Σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου
  • Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και ανθρώπινα δικαιώματα
  • Βασικοί διεθνείς παράγοντες

Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εντείνει τις πιέσεις στους αντιφρονούντες ενόψει των επικείμενων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW – Human Rights Watch) στην Παγκόσμια Έκθεσή του για το 2023.

Επικαλούμενο τουρκικό νόμο του Οκτωβρίου που ποινικοποιεί τη διάδοση “ψευδών πληροφοριών”, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι ο νόμος ενίσχυε τον έλεγχο σε εταιρείες κοινωνικών μέσων και διαδικτυακούς ιστότοπους ειδήσεων και έδωσε στις αρχές περαιτέρω εξουσίες να λογοκρίνουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και να περιορίζουν το δικαίωμα στην ενημέρωση.

“Τα έντυπα μέσα ενημέρωσης και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια ανήκουν κυρίως σε εταιρείες με στενούς κυβερνητικούς δεσμούς, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο περιεχόμενο της ειδησεογραφικής τους κάλυψης. Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία λειτουργούν κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, με τις αρχές να διατάσσουν τακτικά την αφαίρεση κριτικού περιεχομένου και τη δίωξη δημοσιογράφων, πιο αυστηρά σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας”, αναφέρει η έκθεση και σημειώνεται ότι “τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τουλάχιστον 65 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν υπό κράτηση ή εκτίουν ποινές φυλάκισης για τρομοκρατικά αδικήματα λόγω της δημοσιογραφικής τους δουλειάς ή της σχέσης τους με τα μέσα ενημέρωσης.”

Αξιολογώντας την κατάσταση σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η έκθεση ανέφερε τις ανησυχίες των διεθνών οργανισμών ότι η απόσυρση “αδυνάτισε περαιτέρω την προστασία των γυναικών” και “αυξήθηκε ο κίνδυνος βίας των γυναικών”.

Όπως στην περσινή έκθεση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέστησε και πάλι ιδιαίτερη προσοχή στην υπόθεση του Οσμάν Καβάλα (Osman Kavala), ο οποίος μετά από χρόνια προφυλάκισης, τον Απρίλιο 2022 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από τουρκικό δικαστήριο με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης.

“Η υπόθεση επικεντρώθηκε στην αβάσιμη κατηγορία ότι ο Καβάλα οργάνωσε τις νόμιμες και συντριπτικά ειρηνικές διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Gezi της Κωνσταντινούπολης που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Τουρκία”, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η υπόθεση του Καβάλα απέδειξε το “υψηλό επίπεδο πολιτικού ελέγχου στα δικαστήρια της Τουρκίας”, καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε επανειλημμένες δημόσιες ομιλίες κατά του Καβάλα καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης του.

Οι τουρκικές αρχές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συνέχισαν να χρησιμοποιούν κατηγορίες για τρομοκρατία και συκοφαντική δυσφήμιση για να “παρενοχλούν” τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων, αναφέρει η έκθεση, σε αυτό το σημείο επικαλούμενη μια δικαστική υπόθεση κατά της προέδρου του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντσί, η οποία συνελήφθη στις 26 Οκτώβριο 2022 για τα σχόλιά της περί φερόμενης χρήσης χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό κατά μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Σημειώνεται ότι η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντσί αποφυλακίστηκε στις 12 Ιανουαρίου 2023.

“Με τον κυβερνών συνασπισμό να επιμένει στην εκστρατεία ποινικοποίησης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) που έχει 56 έδρες στο κοινοβούλιο, δεκάδες πρώην βουλευτές και δήμαρχοι του HDP κρατούνται ως προφυλακισμένοι ή εκτίουν ποινές μετά την καταδίκη τους για τρομοκρατικά αδικήματα λόγω των νόμιμων μη βίαιων πολιτικών δραστηριοτήτων, ομιλιών και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει στην έκθεσή του ότι η τελευταία όξυνση “εξυπηρετεί τις εγχώριες εθνικιστικές πολιτικές ατζέντες” πριν από τις εκλογές στην Τουρκία.

“Πίσω από μια ανανέωση των εντάσεων με την Ελλάδα που επικεντρώνεται στην υποτιθέμενη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών κοντά στην Τουρκία κρύβεται μια εδραιωμένη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα, το καθεστώς της Κύπρου και την πρόσβαση στα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Η διαμάχη εξυπηρετεί επίσης τις εγχώριες εθνικιστικές πολιτικές ατζέντες το έτος πριν από τις εκλογές στην Τουρκία”, αναφέρει η έκθεση και σημειώνεται ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα συμπεράσματά του, του Ιουνίου κάνει εκ νέου έκκληση προς την Τουρκία «να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας».”

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα