Δευτέρα 06/05/2024

Τουρκία: Αποχωρεί επίσημα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Αποχωρεί επίσημα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η Τουρκία

Το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Το σκεπτικό της απόφασης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Τουρκίας, εξέδωσε την τελική του απόφαση για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης λέγοντας ότι η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει την Τουρκία από τη σύμβαση ήταν “σύμφωνα με το νόμο”.

Με την απόφαση αυτή, η Τουρκία αποχώρησε επίσημα από τη σύμβαση.

Όταν ανακοινώθηκε η αποχώρηση της Τουρκίας με προεδρικό διάταγμα τον Μάρτιο του 2021, πολλές ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση και κατέθεσαν μηνύσεις κατά του διατάγματος.

Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, επίσημα “Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας”, είναι μια διεθνής συμφωνία για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας στις κοινωνίες. Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, και άνοιξε προς υπογραφή το 2011 κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2018.

Είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του – τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ