Δευτέρα 06/05/2024

2023: Η χρονιά των εκλογών στην Ανατολική Μεσόγειο – Εκλογές σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Το 2023 είναι η χρονιά των εκλογών στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία.

Εκλογές θα διεξαχθούν σε τρία κράτη της Ανατολικής Μεσογείου το 2023. Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο θα εκλέξουν τους Προέδρους και τις κυβερνήσεις τους, ενώ οι εκλογές στο Ισραήλ οδήγησαν στη σύσταση νέας κυβέρνησης.

Εκλογές στο Ισραήλ

Πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος επέστρεψε παρά τις δικαστικές περιπέτειες του παρελθόντος.

Η τριακοστή έβδομη κυβέρνηση του Ισραήλ σχηματίστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022 μετά τις εκλογές στην Κνεσέτ την 1η Νοεμβρίου 2022. Η κυβέρνηση συνασπισμού αποτελείται από έξι κόμματα (Likud, United Torah Judaism, Shas, Religious Zionist Party, Otzma Yehudit, and Noam) και ηγείται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός του Ισραήλ για έκτη φορά.

Εκλογές στην Ελλάδα

Η Ελλάδα θα διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές στα μέσα του έτους με νέο εκλογικό σύστημα, αυτό της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στα μέσα προς τέλη της άνοιξης.

Εκλογές στην Κύπρο

Στην Κύπρο, η δεκαετής διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη θα λήξει τον Φεβρουάριο του 2023. Ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τον μελλοντικό πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα υπηρετήσει στην εξουσία έως το 2028.

Οι πολίτες θα επιλέξουν στις κυπριακές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου μεταξύ 14 υποψηφίων.

Εκλογές στην Τουρκία

Οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν έως τις 18 Ιούνιο 2023 για να εκλεχθεί Πρόεδρος και κοινοβούλιο, θητείας 5 ετών.

Η συμμαχία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AKP) και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP) είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την εξουσία στις προσεχείς εκλογές. Ο συνασπισμός έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας, στοχεύει να τερματίσει τη μακρά βασιλεία του Ερντογάν.

Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, τα τελευταία χρόνια έχει συμμαχήσει με το εθνικιστικό κόμμα MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πολιτικό εκφραστή της οργάνωσης “Γκρίζοι Λύκοι”.

Η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας (τουρκικά: Emek ve Özgürlük İttifakı, κουρδικά: Hevkariya Ked û Azadiyê) ιδρύθηκε στις 25 Αυγούστου 2022 και περιλαμβάνει το φιλοκουρδικό HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ή Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), το οποίο είναι το τρίτο σε δύναμη πολιτικό κόμμα της Τουρκίας, το Εργατικό Κόμμα (TİP), το Εργατικό Κόμμα (EMEP), το Κόμμα Κοινωνικής Ελευθερίας (TÖP), το Κόμμα Εργατικού Κινήματος (EHP), την Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Συνελεύσεων (SMF).

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ