Κυριακή 28/04/2024

SpaceX Starship: Εκτοξεύθηκε ο μεγαλύτερος πύραυλος στην ιστορία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η SpaceX του Έλον Μασκ εκτόξευσε το Starship για τη 2η ολοκληρωμένη δοκιμή πτήσης.

Ο megarocket επόμενης γενιάς της SpaceX, ο μεγαλύτερος πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ στην ιστορία, εκτοξεύτηκε στη δεύτερη δοκιμαστική του πτήση σήμερα στις 18 Νοεμβρίου 2023.

Το Starship πέτυχε τους περισσότερους από τους στόχους του, ένας από τους οποίους ήταν να φθάσει στο διάστημα, πριν ενεργοποιηθεί το αυτοματοποιημένο σύστημα τερματισμού πτήσης (AFTS: automated flight termination system) κοντά στη δεύτερη διακοπή του κινητήρα.

Ήταν η δεύτερη έκρηξη για τον μεγαλύτερο πύραυλο που κατασκευάστηκε ποτέ, αλλά η SpaceX το χαιρέτισε ως επιτυχία.

Η προηγούμενη προσπάθεια εκτόξευσης της SpaceX ήταν τον Απρίλιο.

Τι είναι το Starship

Το Starship είναι ένα επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα μεταφοράς με ύψος 120 μ. και διάμετρο 9 μ., το οποίο αποτελείται από ένα όχημα εκτόξευσης το Super Heavy και το διαστημόπλοιο με το ίδιο όνομα Starship.

Το Super Heavy έχει ύψος 70 μ. και είναι εξοπλισμένο με 33 κινητήρες Raptor. 13 από αυτά βρίσκονται στο κέντρο και 20 κατά μήκος της περιμέτρου του πίσω μέρους του οχήματος εκτόξευσης.

Στο εσωτερικό υπάρχουν δεξαμενές με 3.400 τόνους υπερψυγμένου υγρού μεθανίου και υγρού οξυγόνου. Το οξυγόνο δρα ως οξειδωτικό, προκαλώντας την καύση του μεθανίου. Μαζί σχηματίζουν ένα μείγμα metalox.

Χάρη στη χρήση του, είναι δυνατό να επιτευχθούν περισσότερα από 70 meganewton μέγιστης ώθησης. Αυτό είναι αρκετό για να ανυψώσει 100-150 τόνους ωφέλιμου φορτίου στην τροχιά της Γης.

Αυτό κάνει το Super Heavy πιο ισχυρό από το Saturn V, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση της σειράς διαστημοπλοίων Apollo στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Στην κορυφή του πυραύλου βρίσκεται το διαστημόπλοιο Starship μήκους 50 μέτρων, εξοπλισμένο με έξι κινητήρες: τρεις Raptor και τρεις Raptor Vacuum.

Στην SpaceX, το Starship ορίζεται ως ένα σύστημα μεταφοράς που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά πληρώματος και φορτίου στις τροχιές της Γης, της Σελήνης, του Άρη και άλλων πλανητών.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ