Δευτέρα 29/04/2024

Reddit: Γιατί χιλιάδες σελίδες “κλείνουν” για 48 ώρες

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χιλιάδες σελίδες “κλείνουν” για 48 ώρες στο Reddit.

Περίπου 7.000 κοινότητες του Reddit, συνολικά εκατοντάδες εκατομμύρια συνδρομητές, διαμαρτύρονται για τις νέες αλλαγές τιμολόγησης του API του Reddit που θα μπορούσαν να εξοντώσουν τις εφαρμογές τρίτων.

Από τις 12 Ιουνίου έως τις 14 Ιουνίου, χιλιάδες κοινότητες του Reddit, γνωστές και ως subreddits, γίνονται private για να διαμαρτυρηθούν για τις προγραμματισμένες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική για το API που θα οδηγήσει στον “θάνατο” εφαρμογές τρίτων.

Το Subreddit Greece στο Reddit με ειδήσεις από την Ελλάδα συμμετέχει στην 48ωρη "απεργία"
Το Subreddit Greece στο Reddit με ειδήσεις από την Ελλάδα συμμετέχει στην 48ωρη “απεργία”

Κατά τη διάρκεια 48 ωρών, χιλιάδες subreddits θα μεταβούν σε ιδιωτική λειτουργία (private) από τους επόπτες τους. Μόνο μέλη της κοινότητας που έχουν εγκριθεί από τους συντονιστές θα μπορούν να δουν και να συμμετέχουν σε αυτά τα κανάλια. Για όλους τους άλλους, οι σελίδες θα είναι απρόσιτες.

Ορισμένα subreddit είπαν ότι θα παραμείνουν εκτός σύνδεσης έως ότου αναθεωρηθούν ή αποσυρθούν οι προγραμματισμένες αλλαγές.

Τι είναι το API και τι αλλάζει το Reddit;

Τα API (διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών) θεωρούνται η ραχοκοκαλιά του σύγχρονου ιστού. Με απλά λόγια, επιτρέπουν σε δύο εφαρμογές να επικοινωνούν μεταξύ τους, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και να δημιουργούν νέες δυνατότητες και λειτουργίες.

Όπως όλες οι άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, το Facebook και το Twitter, το Reddit διαθέτει ένα δημόσιο API στο οποίο οι προγραμματιστές μπορούν να εγγραφούν και να χρησιμοποιήσουν αφού συμφωνήσουν με ορισμένους όρους και προϋποθέσεις.

Μέχρι τώρα, το Reddit προσέφερε δωρεάν πρόσβαση στο API του. Ωστόσο, στις 18 Απριλίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ενημέρωνε τους όρους API της ώστε να συμπεριλάβει χρέωση στους προγραμματιστές για πρόσβαση στο API – μια αλλαγή που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2023.

Το Reddit παρέχει τεράστιο όγκο κειμένου από διάφορες κοινότητες, καθιστώντας το πολύτιμο για τη δημιουργία μοντέλων γλωσσών τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το Bard.

Μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές τρίτων που τερματίζονται είναι το Apollo, η δημοφιλής εφαρμογή για iPhone και iPad που είναι περισσότερο γνωστή για την κομψή διεπαφή χρήστη και τα προσαρμοσμένα θέματα. Σύμφωνα με τον Christian Selig, δημιουργό της εφαρμογής Apollo, η νέα τιμολόγηση θα του κόστιζε 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να συνεχίσει να λειτουργεί με βάση το τρέχον ποσοστό των επτά δισεκατομμυρίων μηνιαίων αιτημάτων.

Στις 8 Ιουνίου, ο Selig έγραψε στο Twitter ότι η εφαρμογή Apollo θα κλείσει στις 30 Ιουνίου, λέγοντας ότι “οι πρόσφατες αποφάσεις και ενέργειες του Reddit δυστυχώς έχουν καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση του Apollo.”

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ