Παρασκευή 03/05/2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Στην μάχη Google, Bing, Baidu με τα chatbots

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Η κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu παρουσίασε το δικό της chat bot με το όνομα ERNIE Bot. Νωρίτερα η Google παρουσίασε το Bard και η Microsoft το “νέο Bing”.

Αυτή την εβδομάδα, η Microsoft και η Google υποσχέθηκαν ότι η αναζήτηση στο διαδίκτυο πρόκειται να αλλάξει.

Η Microsoft αποκαλεί τις προσπάθειές της “το νέο Bing” και ενσωματώνει σχετικές δυνατότητες στο πρόγραμμα περιήγησής της Edge. Η Google ονομάζει το έργο της Bard και έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τις “επόμενες εβδομάδες”. Η Baidu παρουσιάζει τον “Άγγλο” ERNIE Bot ο οποίος θα εμφανιστεί επίσημα τον Μάρτιο του 2023. Και φυσικά, υπάρχει ο ταραχοποιός που τα ξεκίνησε όλα, το ChatGPT του OpenAI, το οποίο εμφανίστηκε στο διαδίκτυο πέρυσι και έδειξε σε εκατομμύρια χρήστες τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ερωτοαπαντήσεις.

Τι είναι chatbot;

Το chatbot είναι ένα πρόγραμμα (λογισμικό: software) που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI: Artificial Intelligence) και επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP: Natural Language Processing) για να κατανοήσει τις ερωτήσεις του χρήστη και να αυτοματοποιήσει τις απαντήσεις σε αυτές, προσομοιώνοντας την ανθρώπινη συνομιλία.

Τι είναι το chatGPT;

Το ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) είναι ένα chatbot που αναπτύχθηκε από την OpenAI και κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2022. Το μοντέλο εκπαιδεύθηκε χρησιμοποιώντας την Ενισχυτική Μάθηση από Ανθρώπινη Ανάδραση (RLHF: Reinforcement Learning from Human Feedback).

Τι είναι το OpenAI;

Το OpenAI είναι ένα αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης που αποτελείται από τη μη κερδοσκοπική OpenAI Incorporated (OpenAI Inc.) και την κερδοσκοπική θυγατρική της εταιρεία OpenAI Limited Partnership (OpenAI LP).

Το ERNIE Bot της Baidu

Ο κινεζικός γίγαντας διαδικτυακής αναζήτησης Baidu θα ξεκινήσει μια υπηρεσία συνομιλίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) που ονομάζεται στα αγγλικά “ERNIE Bot” (κινεζικά Wenxin Yiyan) μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών δοκιμών τον Μάρτιο, ανακοίνωσε η εταιρεία στις 7 Φεβρουαρίου.

Το chatbot της Baidu, το οποίο θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το chatGPT που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία OpenAI, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα τελευταία στάδια δοκιμής.

Πως θα αλλάξει η αναζήτηση;

Μέχρι στιγμής η μηχανή αναζήτησης της Google είναι η κυρίαρχη δύναμη στο διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό το όνομά της έγινε ρήμα και συνώνυμο της αναζήτησης, “γκούγκλαρε το” ή στα αγγλικά “google it“.

Η Microsoft σκοπεύει ξεκάθαρα να κλέψει μερίδιο αγοράς από την Google και να κάνει το Bing πιο σχετικό και όλοι περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει η Google.

Όταν ο χρήστης θέλει να ψάξει για κάτι, το “γκουγκλάρει” και επιλέγει ένα από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Έπειτα, εάν δεν βρει αυτό που θέλει “μπαίνει” σε άλλο σάιτ μέχρι να βρει αυτό που ψάχνει.

Αυτή την στιγμή εάν κάποιος θέλει να ψάξει για ένα γεγονός, πχ για τον αριθμό των θυμάτων από τον σεισμό στην Τουρκία και την Συρία θα χρειαστεί να “μπει” σε αρκετά σάιτς. Με την τεχνητή νοημοσύνη θα ρωτά (γράφει) “πόσα είναι τα θύματα από τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία και την Συρία σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση;” και θα παίρνει την απάντηση μετά από συνδυασμό διάφορων πηγών.

Ο χρήστης εκτιμούμε, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Microsoft, δεν θα γράφει ολόκληρη την ερώτηση αλλά θα του παρουσιάζεται είτε ως πρόταση για αναζήτηση είτε απλά γράφοντας “σεισμός Τουρκία θύματα” θα παίρνει την απάντηση.

Στην ουσία οι μηχανές αναζήτησης θα συμπυκνώνουν και θα συνοψίζουν μια πληροφορία και θα καταργούν την ανάγκη να διαβάσετε περισσότερα.

Είναι αυτό το τέλος των διαφημίσεων;

Εάν οι μηχανές αναζήτησης με Τεχνητή Νοημοσύνη δεν προωθούν την επισκεψιμότητα πίσω στους ιστότοπους που παρουσιάζουν την πληροφορία, οι ιστότοποι θα χάνουν έσοδα από διαφημίσεις. Εάν χάνουν έσοδα από διαφημίσεις, θα “αργοπεθαίνουν”. Και αν “πεθάνουν” δεν θα υπάρχουν νέες πληροφορίες για να τροφοδοτήσουν τις μηχανές αναζήτησης. Είναι αυτό το τέλος;

Ίσως προκύψει κάτι νέο…

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ