Πέμπτη 25/04/2024

Σαν Σήμερα 13 Σεπτεμβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1829 μετά τη μάχη της Πέτρας (Βοιωτίας), υπογράφεται συνθήκη μεταξύ του Δημητρίου Υψηλάντη και των Τούρκων Οσμάν Αγά, Οτζάκ Αγά και Ασλάμπεη. Με τη συνθήκη αυτή παραχωρείται στους Έλληνες η περιοχή της Λιβαδειάς, της Φοντάνας και των Θερμοπυλών μέχρι και την Αλαμάνα. Ήδη, ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα, την Εύβοια και το φρούριο του Καράμπαμπα στην ακτή της Χαλκίδας, ήταν ελεύθερη.

Το 1914 τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου από 170 περίπου άνδρες, υπό τους Υπολοχαγούς Αντώνιο Λεοντοκιανάκη και Περικλή Δρέλλια, προελαύνοντας προς τα βόρεια και χωρίς διαταγή της Αυτόνομης Κυβέρνησης, εισέρχονται και απελευθερώνουν το Βεράτιο. Εκεί δέχονται επίθεση περίπου 2.000 ανδρών των αλβανικών δυνάμεων και υφίστανται μεγάλες απώλειες. Ο Υπολοχαγός Λεοντοκιανάκης και ο οπλαρχηγός Γεώργιος Στεφανάκος αιχμαλωτίζονται και εκτελούνται.

Το 1918 η 533 Μοίρα Αναγνωρίσεως και Βομβαρδισμού πραγματοποιεί με αεροσκάφος Dorand AR-1 αποστολή αναγνώρισης, υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, προς υποστήριξη της επιχείρησης των χερσαίων δυνάμεων στις περιοχές Σερρών, Δράμας, Ρούπελ, Βροντού, Στάρτιστα και Κρούσοβο.

Το 1943 το αντιτορπιλικό ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ευάγγελο Μπαλτατζή, αποβιβάζει άγημα στο Καστελόριζο και υψώνει την ελληνική σημαία στο νησί.

Το 1946 ισχυρή δύναμη ενόπλων από την περιοχή του Ολύμπου επιτέθηκε αιφνιδιαστικά και κατέλαβε τη φρουρά του χωριού Λιβάδι. Την ίδια ήμερα απόσπασμα Χωροφυλακής αποδεκατίστηκε σε ενέδρα ενόπλων στην οδό Πολυδένδρου – Μελίκης Ημαθίας. Επίσης, ομάδα 25 ενόπλων Αλβανών εισχώρησε στο ελληνικό έδαφος στην περιοχή Πλάκα και Ποντικάτες της Ηπείρου, προσέβαλε στρατιωτικά φυλάκια και υποχώρησε μετά από τα πυρά ελληνικής περιπόλου.

7 λόγοι που το Temu είναι καλύτερο

Γιατί το Temu είναι καλύτερο από Aliexpress, Shein, Amazon και άλλες πλατφόρμες για online αγορές.

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ