Τετάρτη 15/05/2024

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις στο πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα”

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις στο gov.gr για το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα”

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επιδότηση voucher για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα με ταυτόχρονη αντικατάσταση και ανακύκλωση του υπάρχοντα ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, με πολλούς πολίτες να περιμένουν να κάνουν αίτηση ενόσω το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει ακριβό.

Πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάρτησε στις 16 Μαρτίου 2023 τον οδηγό που αφορά την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες. Ο εν λόγω οδηγός δεν είναι ο τελικός αλλά προδημοσίευση αυτού και θα παραμείνει αναρτημένος έως και την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 για σχολιασμό.

Αυτό σημαίνει ότι αρκετά μπορεί να αλλάξουν όπως οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα”, το είδος και ύψος της επιδότησης μέσω επιταγής voucher κοκ. Οι αιτήσεις στο gov.gr για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο 2023.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τον αναρτημένο οδηγό, το Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα” επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς Θερμοσίφωνες. Απαιτούμενο είναι η παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται. Σημειώνεται ότι επιτρέπεται η επιχορήγηση νέου ηλιακού Θερμοσίφωνα προς αντικατάσταση του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, μόνο εφόσον ο παλαιός προς απόσυρση θερμοσίφωνας έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των σαράντα (40) λίτρων.

Αίτηση για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα θα μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν τις 1 Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Επίσης, θα πρέπει: να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης taxisnet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του και να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), η οποία θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί, είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης.

Κατανομή επιδότησης

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 30% της δημόσιας δαπάνης δεσμεύεται για τους ωφελούμενους της 1ης (χαμηλότερης) εισοδηματικής κατηγορίας, ενώ το υπόλοιπο 70% θα καλύψει τους ωφελούμενους που ανήκουν στη 2η και 3η εισοδηματική κατηγορία του Προγράμματος.

Η κατανομή επίσης της δημόσιας δαπάνης που προορίζεται αφενός για την 1η εισοδηματική κατηγορία (που είναι 30.000.000 €) και αφετέρου, για την 2η και 3η (μαζί) εισοδηματικές κατηγορίες (η οποία είναι συνολικά 70.000.000 €), θα γίνει ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Το μοντέλο της κατανομής της Δημόσιας Δαπάνης ανά Περιφέρεια στοχεύει στη διασφάλιση ίδιου ποσοστού επιτυχόντων προς αιτούντες ανά Περιφέρεια (ισοτιμία στο ποσοστό αποδοχής αιτήσεων ανά περιφέρεια).

Πόσο είναι η επιδότηση voucher

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά την επιδότηση της δαπάνης αγοράς ενός (1) νέου ηλιακού θερμοσίφωνα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέχρι ενός ανώτατου επιτρεπόμενου ποσού επιχορήγησης, που εξαρτάται από τη χωρητικότητα της δεξαμενής ζεστού νερού (Boiler) του συγκεκριμένου ηλιακού θερμοσίφωνα, καθώς και την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου.

Η μέγιστη ονομαστική αξία κάθε επιταγής voucher (χωρίς να έχει συνυπολογιστεί η επιδότηση μέρους του ΦΠΑ) καθορίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πόσο είναι η επιδότηση επιταγής voucher
Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πόσο είναι η επιδότηση επιταγής voucher

Οι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό, όμως δε συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργεί τη συναλλαγή.

Παραδείγματα:

Ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 120 λίτρων από τοπικό προμηθευτή. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των € 759,00.

Ωφελούμενος της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας από τη Χίο προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 190 λίτρων από τοπικό προμηθευτή από το νησί της Χίου. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των € 970,91.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ