Κυριακή 28/04/2024

Πόλεμος Ισραήλ Παλαιστίνης: Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων στην επίθεση της Χαμάς

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ανακοινώσεις στήριξης εξέδωσαν τα ελληνικά κόμματα με αφορμή την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η στήριξη είναι είτε προς το Ισραήλ είτε προς την Παλαιστίνη (ΚΚΕ).

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των πολιτικών κομμάτων της Βουλής για τον πόλεμο Ισραήλ Παλαιστίνης που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του, στα αγγλικά, στο X (Twitter) καταδίκασε “έντονα τη σημερινή φρικτή τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ”.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

“Καταδικάζω έντονα τη σημερινή φρικτή τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, που προκάλεσε μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.”

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε απερίφραστα τη σημερινή επίθεση της Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωσή του “καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή επίθεση της Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ, ζητά τον άμεσο τερματισμό της και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό του Ισραήλ.”

“Η συνεχιζόμενη βία από όλες τις πλευρές στην περιοχή, δυναμιτίζει κάθε προοπτική επίλυσης των διαφορών και πλήττει βάναυσα την ασφάλεια και τα δικαιώματα ιδίως των αμάχων, Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Τασσόμαστε σταθερά υπέρ της άμεσης επανέναρξης αξιόπιστων διμερών συνομιλιών, για λύση δύο βιώσιμων κρατών στη βάση των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ.”

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σε περιοχές του Ισραήλ

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μέσω του Βουλευτή Επικρατείας και υπεύθυνου ΚΤΕ Εξωτερικών, Δημήτρη Μάντζου, “καταδικάζει απερίφραστα και ανεπιφύλακτα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σε περιοχές του Ισραήλ. Μια επίθεση που όχι μόνο δεν υπηρετεί αλλά απειλεί να ματαιώσει τα δίκαια ιστορικά αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.”

“Η αιφνίδια κλιμάκωση της βίας αποσταθεροποιεί την περιοχή και απειλεί να ναρκοθετήσει την προοπτική ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους πολίτες του Ισραήλ, που υφίστανται τις συνέπειες της αποτροπιαστικής επίθεσης και ενώνουμε τη φωνή μας με τη διεθνή κοινότητα στο αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός.”

ΚΚΕ: Ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του

Το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, αναφέρει:

“To KKE καταδικάζει την πολύχρονη κατοχή του ισραηλινού κράτους και τα εγκλήματα που διαπράττει συστηματικά σε βάρος του παλαιστινιακού λαού -με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους- τα οποία έχουν στοιχίσει χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, χιλιάδες σακατεμένους και φυλακισμένους, ερειπωμένες πόλεις και χωριά, εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη.

Τα σημερινά γεγονότα δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία” και αυτοί που ψάχνουν τις αιτίες τους θα πρέπει να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια, η οποία αποκαλύπτει πως κλιμακώνονται καθημερινά οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και οδηγούν σε δεκάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, ακόμα και ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Πρόκειται για εγκλήματα που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και έχει καταγγείλει επανειλημμένα το ΚΚΕ. Η επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ τελικά στρέφεται και κατά του ίδιου του ισραηλινού λαού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που με τις απαράδεκτες ανακοινώσεις τους στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις είναι διπλά εκτεθειμένοι, γιατί από το 2015 σφυρίζουν αδιάφορα και αρνούνται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος σύμφωνα με τη σχετική, ομόφωνη απόφαση της ελληνικής βουλής.

Ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και χρειάζεται μεγαλύτερη λαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη για να συνεχίσει τον αγώνα του για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Άνανδρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς που συνεργάζεται με το Ερντογάν

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι, “η σημερινή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, είναι μία από τις πλέον αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της σύγχρονης ιστορίας. Οι εικόνες της θηριωδίας κατά αμάχων, ηλικιωμένων και γυναικών, είναι ντροπή για την πολιτισμένη ανθρωπότητα.”

“Η Ελληνική Λύση καταδικάζει απερίφραστα την φρικτή και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση και υπενθυμίζει ότι η Χαμάς συνεργάζεται στενά με τον φασίστα Ερντογάν. Γεγονός που καταρρίπτει τις όποιες «αυταπάτες» για δήθεν «ειλικρινή διάλογο» με την Τουρκία.”

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: Οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές της Χαμάς κήρυξαν απρόκλητα τον πόλεμο στο Ισραήλ

Οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ με ανακοίνωσή τους καταδικάζουν “τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των μαζικών εκτοξεύσεων ρουκετών κατά της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ.”

“Εκφράζουμε τη στήριξή μας στον πληττόμενο λαό του Ισραήλ για την τραγική απώλεια δεκάδων πολιτών και στρατιωτών.

Είναι πλέον σαφές ότι οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές της Χαμάς κήρυξαν απρόκλητα τον πόλεμο στο Ισραήλ.”

Μέχρι την στιγμή που γραφόταν η ανάρτηση στο blog ΑΜΥΝΑ (08 01:30 ΟΚΤ 2023) δεν είχε εκδοθεί ή τουλάχιστον δεν εντοπίσαμε σχετικές ανακοινώσεις/δηλώσεις από τα πολιτικά κόμματα Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ