Παρασκευή 17/05/2024

Κοινωνικός τουρισμός για συνταξιούχους 2023 2024 ΕΦΚΑ: Ποιοι είναι δικαιούχοι – Πως θα κάνετε αίτηση

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

25.000 είναι οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα Κοινωνικός τουρισμός για συνταξιούχους 2023-2024 του ΕΦΚΑ. Μάθετε πώς θα κάνετε αίτηση στο gov.gr

Σκοπός του Προγράμματος Κοινωνικός τουρισμός είναι η πραγματοποίηση διακοπών από τους συνταξιούχους του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ σε καταλύματα του Μητρώου Παρόχων που καταρτίζεται με τους όρους της παρούσας μέσω της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ του προγράμματος ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων e-ΕΦΚΑ πρώην ΟΑΕΕ και των ωφελούμενων του προγράμματος ανέρχεται στις 25.000

Κοινωνικός τουρισμός για συνταξιούχους

Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3420/Β20.05.2023, ορίζονται συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 69 του ν. 3863/2010.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος ορίζονται:
α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2023
β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα
γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας
δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών
ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας, αποδεικνυόμενη από σχετική βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα, εκδοθείσα βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.

Κοινωνικός τουρισμός 2023 2024 καταλύματα

Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα – Διανυκτερεύσεις

Το πρόγραμμα Κοινωνικός τουρισμός για συνταξιούχους διαρκεί 12 μήνες και οι ημερομηνίες υλοποίησής του ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΥΠΑ.

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην:
i) των νήσων Λέσβου, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις.
ii) της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.

Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού

Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού ενσωματώνει: α) μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα και β) μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη συσχετιζόμενη με τη διαμονή στα συγκεκριμένα καταλύματα της περίπτωσης α’ ακτοπλοϊκή μετάβαση – επιστροφή.

Σκοπός της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού είναι η ανταλλαγή της μέσω της ηλεκτρονικής ενεργοποίησής της στην πρώτη περίπτωση με υπηρεσίες διαμονής και στη δεύτερη με υπηρεσίες ακτοπλοϊκής μετακίνησης προς τους δικαιούχους – ωφελουμένους από τους παρόχους του προγράμματος, σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος και ορίζεται ως εξής:

Οι τιμές επιδότησης για τα καταλύματα όλων των περιοχών προσαυξάνονται κατά 20% για διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Αύγουστο του 2023 και κατά τις περιόδους από 15.12.2023 έως 14.01.2024 και από 26.04.2024 έως 12.05.2024.

Για τα καταλύματα των νήσων Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας οι τιμές επιδότησης προσαυξάνονται κατά 20% καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικός τουρισμός για συνταξιούχους για τη διαμονή τους στα καταλύματα όλης της χώρας πλην όσων βρίσκονται στις νήσους Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας του νομού Ευβοίας καθώς και στον νομό Έβρου καταβάλλουν ιδιωτική συμμετοχή που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια του παρακάτω πίνακα ανάλογα με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος.

Στα καταλύματα των νήσων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω, των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας του νομού Ευβοίας δεν καταβάλλεται ιδιωτική συμμετοχή.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής δικαιούχων – ωφελουμένων για την ακτοπλοϊκή μετάβαση στην περιοχή του τουριστικού καταλύματος ανέρχεται:
i) για τους ενήλικες και παιδιά ηλικίας εντασσομένης κατά την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου στην κατηγορία των ενηλίκων, στο 50% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου
ii) για τους πολυτέκνους και παιδιά ηλικίας για την οποία παρέχεται κατά την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου έκπτωση 50%, στο 60% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου
iii) για τα άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω στο 60% της προβλεπόμενης για την κατηγορία ΑμεΑ τιμής οικονομικής θέσης της αντίστοιχης δρομολογιακής περιόδου.

Το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής των δικαιούχων – ωφελουμένων ισούται κατά τις ως άνω περιπτώσεις
(i) με το 25% της προβλεπόμενης τιμής οικονομικής θέσης κατά την αντίστοιχη δρομολογιακή περίοδο και
(ii) με το 40% της προβλεπόμενης μετά την έκπτωση τιμής οικονομικής θέσης κατά την αντίστοιχη δρομολογιακή περίοδο.

Στην περίπτωση (iii) η συμμετοχή του δικαιούχου/ωφελουμένου είναι υποχρεωτικά μηδενική.

Κοινωνικός τουρισμός 2023 2024 συνταξιούχων Αίτηση

Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων για το πρόγραμμα Κοινωνικός τουρισμός για συνταξιούχους υποβάλλονται προς την ΔΥΠΑ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στο gov.gr. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που θα οριστεί στη Δημόσια Πρόσκληση. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων.

Τα κριτήρια μοριοδότησης και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο έχουν ως εξής:
α. Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια
β. Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια
γ. Αριθμός ανηλίκων τέκνων (ηλικίας έως 18 ετών): 15 μόρια για κάθε τέκνο

Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των κριτηρίων α’ έως γ’ είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στη Δημόσια Πρόσκληση.

Ύψος οικογενειακού εισοδήματος με 3 κλίμακες μοριοδότησης:
1.έως 10.000,99: 30 μόρια,
2.από 10.001,00 έως 20.000,99€: 20 μόρια,
3.από 20.001,00 έως 30.000,00 €: 10 μόρια

Για το κριτήριο του εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος, φορολογικού έτους. Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ακόμη η σχετική φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από την ΑΑΔΕ προθεσμίες, θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους βάσει της σχετικής φορολογικής δήλωσης.

Επιλεγόμενοι από τη διαδικασία μοριοδότησης είναι εκείνοι οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τη μέγιστη βαθμολογία, μέχρι της πληρώσεως αθροιστικά με τους ωφελουμένους τους του προβλεπόμενου αριθμού.

Μετά τη μοριοδότηση οι δικαιούχοι κατατάσσονται σε προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων και κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων από το ΔΣ της ΔΥΠΑ, καταρτίζεται: α) το Οριστικό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων και β) οι οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων. Το οριστικό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων και οι οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων αναρτώνται στον ιστότοπο της Δ.ΥΠ.Α. (www.dypa.gov.gr)

Το προσωρινό και οριστικό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων για το Πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός συνταξιούχων ΕΦΚΑ και οι προσωρινοί και οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων καταρτίζονται από τον Διοικητή της ΔΥΠΑ.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ