Δευτέρα 29/04/2024

Παναγιωτόπουλος: Κανένα θέμα “συνεκμετάλλευσης Αιγαίου” στη συνάντηση με Χουλουσί Ακάρ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με δήλωση του τονίζει ότι δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου”, στην συνάντησή του με Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Το ιστορικό της συνάντησης με τον Χουλουσί Ακάρ

Στις 16 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, Έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο περιθώριο της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΘΑ, κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μετά την Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με δημοσιογράφους όπου μεταξύ των άλλων δήλωσε για την συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας:

“Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες, ξεκάθαρες συνομιλίες για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. … Με στόχο οι λαοί των δύο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας) να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης. Αυτό είπαμε. Και είδαμε θετική ανταπόκριση από τον Έλληνα ομόλογο υπό αυτή την έννοια. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας.”

Στις 17 Μαρτίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προέβη σε δήλωση σύμφωνα με την οποία συμφώνησαν ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου”.

Αναλυτικά η δήλωση:

“Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου“, και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί.”

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου 2022, πριν τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αναλυτικά είχε πει:

“Τέλος, διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.”

Βάσει των ανωτέρω είναι προφανές ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ “έριξε άδεια για να πιάσει γεμάτα” . Να βολιδοσκοπήσει αντανακλαστικά αντίδρασης καθώς και να εξωτερικευτούν ενδόμυχες και μη σκέψεις -για ακόμα μία φορά- “ειδικών” της “ελληνοτουρκικής φιλίας”.

Άλλωστε πώς είναι δυνατόν ο Έλληνας ΥΠΑΜ να έχει εξουσιοδοτηθεί από τον Πρωθυπουργό να συζητάει θέματα τουρισμού, ενέργειας και γενικά θέματα πέραν των αρμοδιοτήτων του; Ο Χουλουσί Ακάρ μπορεί να είναι από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Φυσικά, οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ χρησιμοποιήθηκαν ποικιλοτρόπως στην Ελλάδα από τα ΜΜΕ για την προώθηση της ατζέντας που υπηρετούν.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ