Κυριακή 19/05/2024

Φρούτα και λαχανικά “φαρμάκι” από την Τουρκία στην Ελλάδα – ΕΕ

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Από 1 Ιανουαρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου 2021 το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) έλαβε από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 524 ειδοποιήσεις που δημιουργήθηκαν από υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, που έχουν φτάσει στις αγορές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Τουρκία.

402 εντάσσονται στην κατηγορία Φρούτα – Λαχανικά. Ενδεικτικά αφορούν σε ντομάτες, λεμόνια, πιπεριές, μανταρίνια, πορτοκάλια, πιπέρι, σύκα.

7 ειδοποιήσεις αφορούσαν σε εισαγωγές στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Αναλυτικά:

  • Χλωροπυριφός σε λεμόνια
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε E 124 (Ponceau 4R, Cochineal Red A) και ανεπαρκής επισήμανση σε γλειφιτζούρια
  • Αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σε πιπεριές
  • Τοξίνες διαρρητικών οστρακοειδών (DSP) (οκαδαϊκό οξύ : 293,6 mg/kg) σε κατεψυγμένα γεμιστά μύδια (Mytilus galloprovincialis)
  • Procloraz σε λεμόνια (2 ειδοποιήσεις)
  • Ιός ηπατίτιδας Α σε αποξηραμένες ντομάτες

Τονίζεται ότι 241 ειδοποιήσεις αφορούσαν σε εισαγωγές στην Βουλγαρία (λεμόνια, πιπεριές, μανταρίνια, πορτοκάλια, πιπέρι), η οποία ανήκει στην ΕΕ και συνορεύει με την Ελλάδα.

Τουρκικά λεμόνια: 2 στα 10 φορτία θα ελέγχονται

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το τέλος Δεκεμβρίου 2021 θα αυξήσει τους ελέγχους στα τούρκικα λεμόνια, τα οποία έχουν κατακλύσει και την ελληνική αγορά.

Μέχρι σήμερα στα τουρκικά λεμόνια πραγματοποιούνται μόνο τυχαίοι έλεγχοι χωρίς ελάχιστο ποσοστό. Από το τέλος Δεκεμβρίου η αύξηση θα είναι τουλάχιστον 20%, έτσι ώστε δύο στα δέκα φορτία τουρκικών λεμονιών που θα εισέρχονται στην ΕΕ θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και για ανάλυση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

RASFF: Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές

Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) είναι ένα βασικό εργαλείο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών ασφάλειας τροφίμων, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία αντίδραση όταν εντοπίζονται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στη διατροφική αλυσίδα. Χάρη στο RASFF, πολλοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων έχουν αποφευχθεί προτού καταστούν επιβλαβείς για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μέσω του συστήματος είναι διαβαθμισμένες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διατηρήσει τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται μέσω του RASFF όσο το δυνατόν πιο διαφανείς σε κάθε ενδιαφερόμενο, προφυλάσσοντας ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις από δυσανάλογες οικονομικές ζημίες, δημιούργησε μία διαδραστική ηλεκτρονική βάση δεδομένων το RASFF Portal. Σε αυτή παρέχεται δημόσια πρόσβαση σε συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με τις κοινοποιήσεις που έχουν διαβιβασθεί μέσω του RASFF, χωρίς να αναφέρονται εμπορικά σήματα, ή ονόματα επιχειρήσεων.

Επιπλέον για κάθε χρόνο λειτουργίας του RASFF καταρτίζεται και δημοσιεύεται ετήσια έκθεση σχετικά με τις κοινοποιήσεις που διαβιβάστηκαν μέσω του συστήματος. Τα στοιχεία αυτά αναλύονται και παρουσιάζονται ανά χώρα, είδος τροφίμου και είδος κινδύνου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ