Σάββατο 04/05/2024

Σαν Σήμερα 14 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Δεκεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1943 μετά την καταστροφή των Καλαβρύτων, οι Γερμανοί επανέρχονται στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, τη λεηλατούν και στη συνέχεια την πυρπολούν.

Το 1955 Βρετανοί στρατιώτες, στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν διαδήλωση των μαθητών του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού, συγκρούονται μαζί τους. Οι μαθητές αντιδρούν με λιθοβολισμό και με χρήση χειροβομβίδας. Ο απολογισμός της σύγκρουσης ήταν ένας Βρετανός λοχίας νεκρός και δυο στρατιώτες τραυματίες. Με απόφαση του κυβερνήτη το σχολείο κλείνει μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.

Το 1995 στο πλαίσιο απόφασης του ΟΗΕ, συστάθηκε η Πολυεθνική Στρατιωτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (IFOR) για την επιβολή ειρήνης στην Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση JOINT ENDEAVOR ανέλαβε η Ελληνική Δύναμη Βοσνίας – ΕΛΔΥΒ, με δύναμη επιπέδου ενός λόχου μεταφορών 250 ανδρών με 117 οχήματα στο Visoko, δύο αεροσκαφών C-130 με 17 άνδρες στο Rimini, καθώς και 15 στελεχών για επάνδρωση των Στρατηγείων. Επίσης για τις ανάγκες της επιχείρησης SHARP GUARD διατέθηκαν μία φρεγάτα και δύο ναρκαλιευτικά.

Τον Νοέμβριο του 1996 αποφασίσθηκε η παράταση της ΕΛΔΥΒ με ενίσχυση του λόχου με 30 άνδρες και η μετονομασία, από τον Δεκέμβριο, της δύναμης του ΝΑΤΟ σε SFOR. Η ΕΛΔΥΒ εκτέλεσε πολυάριθμες αποστολές μεταφοράς προσωπικού, υλικού και μέσων για την ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της περιοχής, καθώς και αποστολές κοινωνικού έργου.

Το 2003, κατά την αναθεώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η χώρα μας συμμετείχε στην SFOR με μειωμένες δυνάμεις επιπέδου λόχου στρατονομίας, με 45-50 άνδρες.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ