Σάββατο 11/05/2024

Εκλογές 2023: Από τον Απρίλιο και μετά οι κάλπες

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Από τον Απρίλιο και μετά θα στηθούν οι κάλπες για τις Εθνικές Εκλογές 2023

Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Εκλογές 2023: Οι βουλευτικές έδρες μετά την απογραφή

Ποιες Περιφέρειες χάνουν και ποιες κερδίζουν βουλευτικές έδρες

Μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ με τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού – κατοικιών 2021 άλλαξαν οι βουλευτικές έδρες.

Αυτό συμβαίνει γιατί με βάση το Άρθρο 54 του Συντάγματος, ένα έτος μετά από κάθε Απογραφή Πληθυσμού δημοσιεύεται σε ΦΕΚ ο Νόμιμος Πληθυσμός της Χώρας, βάσει του οποίου πραγματοποιείται η κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Οι βουλευτικές έδρες για τις Εκλογές 2023

Δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής.

Μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α’ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς.

Οι εκλογικές Περιφέρειες Θεσπρωτίας και Καστοριάς γίνονται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Πότε θα γίνουν οι Εκλογές 2023

Η Απογραφή 2021 όπως γράψαμε σε παλιότερο άρθρο μας, θεωρείται ότι διεξήχθη το Μάρτιο 2022. Συνέπεια αυτού και σύμφωνα με το Άρθρο 54 του Συντάγματος, τα τελικά επίσημα στοιχεία της απογραφής πρέπει να γνωστοποιηθούν στο υπουργείο Εσωτερικών ένα χρόνο μετά ήτοι έως τον Μάρτιο του 2023.

Τα εν λόγω στοιχεί γνωστοποιήθηκαν τέλη Δεκεμβρίου και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις παραπάνω μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.

Εάν οι επόμενες εκλογές γίνουν πριν το Μάρτιο 2023 τότε οι βουλευτικές έδρες θα είναι με βάση την προηγούμενη απογραφή, δηλ. την απογραφή του 2011.

Εάν γίνουν μετά το Μάρτιο τότε θα είναι με βάση την Απογραφή 2021, το οποίο είναι και το επικρατέστερο σενάριο.

Τα δεδομένα/στοιχεία που θα λάβει υπόψιν της η Κυβέρνηση για το πότε θα γίνουν οι Εθνικές Εκλογές 2023 μετά τον Μάρτιο είναι, εκτιμάται ότι είναι:

  • Πότε λήγει η τετραετία. Οι Εκλογές 2019 έγιναν στις 7 Ιουλίου 2019 οπότε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπληρώνει τετραετία στις 7 Ιουλίου 2023.
  • Οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι πανελλήνιες εξετάσεις, καθόσον τα σχολεία μετατρέπονται σε εκλογικά κέντρα. Οι πανελλαδικές ξεκινούν στις 2 Ιουνίου και τελειώνουν στις 16 Ιουνίου.
  • Το Πάσχα. Για το 2023 η Κυριακή των Βαΐων είναι στις 9 Απριλίου, ακολουθεί η Μεγάλη εβδομάδα από 10 έως και 16 Απριλίου και το Πάσχα την Κυριακή 16 Απριλίου. Η προεκλογική εκστρατεία μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα είναι αδύνατη.
  • Οι εκλογές στην Τουρκία.

Βάσει των ανωτέρω οι Εκλογές 2023 εκτιμάται ότι θα γίνουν μετά το Μάρτιο και Απρίλιο και πριν τις Πανελλαδικές.

Σημειώνεται ότι η προκήρυξη των εκλογών γίνεται ένα μήνα πριν (το αργότερο 30 ημερών) και η σύγκληση της νέας Βουλής γίνεται μέσα σε 30 ημέρες από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Οι δεύτερες κάλπες ή επαναληπτικές εκλογές γίνονται όταν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, σε χρονικό διάστημα συνήθως μέχρι 1 μήνα μετά τις κανονικές εκλογές.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ