Κυριακή 19/05/2024

Δημοτικές εκλογές 2023: Πότε είναι – 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Χρονιά εκλογών είναι το 2023 στην Ελλάδα. Μετά τις βουλευτικές εκλογές έρχονται οι δημοτικές εκλογές 2023.

Μάθετε πότε είναι οι Δημοτικές εκλογές 2023 και τι πρέπει να γνωρίζετε.

Πότε είναι είναι οι Δημοτικές εκλογές 2023

Οι Δημοτικές εκλογές 2023 θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και όπου και εφόσον χρειαστεί οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις 15 Οκτωβρίου 2023.

Είναι υποχρεωτικό να ψηφίσω στις Δημοτικές εκλογές;

Η ψηφοφορία στις Δημοτικές εκλογές είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τους διατάξεις τους ισχύουσας νομοθεσίας. Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.

Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η ψηφοφορία;

Η ψηφοφορία στις Δημοτικές εκλογές 2023 αρχίζει στις 7 το πρωί και λήγει στις 7 το απόγευμα.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στις Δημοτικές εκλογές;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Είμαι τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής, αλλά δεν μπορώ να παραβρεθώ, ποιόν θα ενημερώσω;

Στο ενημερωτικό που έχετε λάβει, αναφέρει αν θα ενημερώσετε την εισαγγελία πρωτοδικών ή τον δήμο, στον οποίο έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα.

Μπορώ να ψηφίσω στις Δημοτικές εκλογές εάν έχω χάσει την ταυτότητά μου ή έχω βγάλει νέα;

Για να ψηφίσετε στις εκλογές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η “κομμένη” ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Για να μάθετε που ψηφίζετε στις δημοτικές εκλογές 2023 μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών “Μάθε που ψηφίζεις

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ