Σάββατο 27/04/2024

Τουρκία: Τα βλέμματα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου θα βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, οι τρεις υποψήφιοι που ανταγωνίζονται για την προεδρία είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο Σινάν Ογκάν, κανένας από τους οποίους δεν κατάφερε την πλειοψηφία 50+% που απαιτείται για να εκλεγεί πρόεδρος.

Ερντογάν: Σεβόμαστε τη βούληση που εκδηλώνεται στην κάλπη

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιολόγησε την εκλογική αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

“Οι εκλογές της 14ης Μαΐου, μια από τις εκλογές με την υψηλότερη συμμετοχή στην ιστορία μας, διεξήχθησαν σε ένα εορταστικό κλίμα που αρμόζει στη δημοκρατία μας, με την προνοητικότητα του αγαπημένου μας έθνους”, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι:

“Το έθνος μας, παρά τους πολιτικούς μηχανισμούς από το Καντίλ της Πενσιλβάνιας (σσ εννοεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν) τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και τα εξώφυλλα ξένων περιοδικών, έχει διεκδικήσει την ελεύθερη βούλησή του. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, νικητής των εκλογών της 14ης Μαΐου ήταν η τουρκική δημοκρατία και το τουρκικό έθνος με 85 εκατομμύρια άτομα.

Το έθνος μας, με περισσότερες από 27 εκατομμύρια ψήφους, το 49,51% των ψήφων, μάς έδειξε για άλλη μια φορά μεγάλη εύνοια και έδωσε την πλειοψηφία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στη Λαϊκή Συμμαχία, επιβεβαιώνοντας ότι εμπιστεύονται εμάς και τη Συμμαχία μας, ότι πιστεύουν και βλέπουν το μέλλον τους εδώ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες μου που αντανακλούν την ελεύθερη βούλησή τους πηγαίνοντας στις κάλπες στις 14 Μαΐου, καθώς και κάθε έναν από τους 56 εκατομμύρια ανθρώπους μας στο εξωτερικό για τις πολύτιμες ψήφους και τη συμβολή τους στη δημοκρατία. Με την ωριμότητα που επέδειξε χθες, η Τουρκία έδειξε ότι είναι μια από τις χώρες με την πιο προηγμένη δημοκρατική κουλτούρα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, παρά τη διαφορά 2,5 εκατομμυρίων ψήφων μεταξύ μας και του πλησιέστερου αντιπάλου μας, οι Προεδρικές εκλογές έχουν φτάσει στο δεύτερο γύρο για λιγότερο από μισή μονάδα. Ως πολιτικός που δεν γνώρισε ποτέ άλλη δύναμη εκτός από τη βούληση του έθνους και δεν έχει παρεκκλίνει από την κατεύθυνση που χάραξε το έθνος, σεβόμαστε αυτή τη βούληση που εκδηλώνεται στην κάλπη.

Μέχρι τις 28 Μαΐου θα εκπληρώσουμε την ευθύνη μας απέναντι στο αγαπημένο μας έθνος τρέχοντας χωρίς σταματημό, χωρίς να ξεκουραστούμε. Θα βγούμε νικητές από τις εκλογές της 28ης Μαΐου αυξάνοντας το ποσοστό ψήφων που αποκτήσαμε στις 14 Μαΐου και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε μια ιστορική επιτυχία. Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε για την 28η Μαΐου σύμφωνα με το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας, λέγοντας καμία διακοπή, συνεχίζουμε.

Θα ήθελα να εκφράσω ότι φιλοδοξούμε να δεχθούμε την ψήφο όλων των πολιτών μου, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόμμα που αγαπούν. Είθε ο Αλλάχ να μας βοηθήσει.”

Κιλιτσντάρογλου: Παλέψτε μέχρι τέλους

Ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος δημοσίευσε βίντεο στα social media, έδωσε το μήνυμα για τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών: “Είμαστε εδώ. Παλέψτε μέχρι τέλους”.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του έγραψε: “Αγαπητοί άνθρωποι, εργαζόμαστε ασταμάτητα από χθες. Μην πέσετε σε απόγνωση. θα σταθώ όρθιος. Θα σας πω τις ξεκάθαρες παρατηρήσεις μου για το τι συμβαίνει. Τότε θα σηκωθούμε και θα κάνουμε αυτές τις εκλογές μαζί. Στο τέλος όλων, θα είναι μόνο αυτό που λέει το έθνος μας.”

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ