Σάββατο 27/04/2024

Ενέργεια: Το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο ανώτατο όριο (πλαφόν) στην τιμή του φυσικού αερίου

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τον κανονισμό του Συμβουλίου που ορίζει έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας από τις υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα 19 Δεκεμβρίου 2022 η εκπρόσωπος της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Twitter.

Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Ο κανονισμός θα εγκριθεί πλέον επίσημα από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Ο κανονισμός ο οποίος είναι προσωρινός και θα ισχύει για ένα έτος, θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Ενέργεια: Το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Ενέργεια: Το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση στο πλαφόν για το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβούλιο της Ε.Ε, μηχανισμός διόρθωσης αγοράς θα ενεργοποιηθεί αυτόματα εάν συμβεί το ακόλουθο «συμβάν διόρθωσης αγοράς»:

Η τιμή ενός μήνα για τη Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων (TTF) υπερβαίνει τα 180 €/MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες και η τιμή TTF για τον επόμενο μήνα είναι 35 € υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το LNG στις παγκόσμιες αγορές για τις ίδιες τρεις εργάσιμες ημέρες .

Ο μηχανισμός θα ισχύει από τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα παρακολουθεί συνεχώς τις αγορές και εάν παρατηρήσει ότι έχει συμβεί ένα γεγονός διόρθωσης αγοράς, θα δημοσιεύσει «ειδοποίηση διόρθωσης αγοράς» στον ιστότοπό του.

Ενώ ο μηχανισμός είναι ενεργός, δεν θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση συναλλαγών που αφορούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του MCM πάνω από το λεγόμενο «δυναμικό όριο προσφοράς». Το «δυναμικό όριο προσφοράς» είναι η τιμή αναφοράς για το LNG στις παγκόσμιες αγορές (με βάση ένα διεθνές καλάθι κόμβων συναλλαγών LNG) συν 35€/MWh. Εάν η τιμή αναφοράς για το LNG είναι κάτω από 145 €, το δυναμικό όριο προσφοράς θα παραμείνει στο άθροισμα των 145€ και 35€.

Μόλις ενεργοποιηθεί, το όριο δυναμικής προσφοράς θα ισχύει για τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες . Εάν το όριο δυναμικής προσφοράς είναι κάτω από 180€/MWh τις τελευταίες τρεις συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες, θα απενεργοποιηθεί αυτόματα.

Το δυναμικό όριο υποβολής προσφορών θα απενεργοποιηθεί επίσης αυτόματα, ανά πάσα στιγμή, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κηρύξει μια περιφερειακή ή ενωσιακή έκτακτη ανάγκη σύμφωνα με τον κανονισμό για την ασφάλεια του εφοδιασμού, ιδίως σε μια κατάσταση όπου η παροχή αερίου είναι ανεπαρκής για να καλύψει τη ζήτηση αερίου («εξορθολογισμός»).

Και στις δύο περιπτώσεις, η ACER θα δημοσιεύσει μια «σημείωση απενεργοποίησης» στον ιστότοπό της.

Κώστας Σκρέκας: Δικαιώθηκε η πρόταση για πλαφόν του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε.

Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες”.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ