Κυριακή 28/04/2024

Απολύσεις στη Meta: Ο Mark Zuckerberg απολύει 11.000 υπαλλήλους – Ποιο ρόλο έπαιξε το metaverse

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι απολύει 11.000 εργαζομένους της Meta σε όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζει ότι αυτό οφείλεται σε λάθη που έκανε. Ποιο ρόλο έπαιξε το metaverse.

Απολύσεις στη Meta: Ο Mark Zuckerberg απολύει 11.000 υπαλλήλους από Facebook, Instagram και WhatsApp
Απολύσεις στη Meta: Ο Mark Zuckerberg απολύει 11.000 υπαλλήλους

Η δύναμη του προσωπικού που εργάζεται για τις πλατφόρμες της Meta -Facebook, Instagram και WhatsApp- θα μειωθεί κατά 13%.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έστειλε το παρακάτω μήνυμα στους υπαλλήλους της Meta:

“Σήμερα μοιράζομαι μερικές από τις πιο δύσκολες αλλαγές που έχουμε κάνει στην ιστορία του Meta. Αποφάσισα να μειώσω το μέγεθος της ομάδας μας κατά περίπου 13% και να αφήσω περισσότερους από 11.000 ταλαντούχους υπαλλήλους μας να φύγουν. Λαμβάνουμε επίσης ορισμένα πρόσθετα βήματα για να γίνουμε μια πιο ευέλικτη και αποτελεσματική εταιρεία μειώνοντας τις διακριτικές δαπάνες και επεκτείνοντας το πάγωμα προσλήψεων μέχρι το 1ο τρίμηνο.

Θέλω να αναλάβω την ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις και για το πώς φτάσαμε εδώ. Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για όλους και λυπάμαι ιδιαίτερα για όσους επηρεάστηκαν.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Στην αρχή του Covid, ο κόσμος μετακινήθηκε γρήγορα στο διαδίκτυο και η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε υπερβολική αύξηση εσόδων. Πολλοί άνθρωποι προέβλεψαν ότι αυτή θα ήταν μια μόνιμη επιτάχυνση που θα συνεχιζόταν ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας. Το έκανα κι εγώ, οπότε πήρα την απόφαση να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις μας. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε όπως περίμενα. Όχι μόνο το διαδικτυακό εμπόριο επέστρεψε στις προηγούμενες τάσεις, αλλά η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια σήματος διαφημίσεων έχουν κάνει τα έσοδά μας να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα. Το έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, πρέπει να γίνουμε πιο αποδοτικοί στο κεφάλαιο. Έχουμε μετατοπίσει περισσότερους από τους πόρους μας σε έναν μικρότερο αριθμό τομέων ανάπτυξης υψηλής προτεραιότητας — όπως η μηχανή ανακάλυψης τεχνητής νοημοσύνης, οι διαφημίσεις και οι επιχειρηματικές μας πλατφόρμες και το μακροπρόθεσμο όραμά μας για το metaverse. Μειώσαμε το κόστος σε όλη την επιχείρησή μας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των προϋπολογισμών, της μείωσης των προνομίων και της συρρίκνωσης του αποτυπώματος ακίνητης περιουσίας μας. Αναδιαρθρώνουμε ομάδες για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Αλλά αυτά τα μέτρα από μόνα τους δεν θα ευθυγραμμίσουν τα έξοδά μας με την αύξηση των εσόδων μας, γι’ αυτό και εγώ πήρα τη δύσκολη απόφαση να αφήσω τους ανθρώπους να φύγουν.

Πώς θα λειτουργήσει αυτό;

Δεν υπάρχει καλός τρόπος για να κάνετε μια απόλυση, αλλά ελπίζουμε να σας λάβουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας υποστηρίξουμε σε αυτό.

Όλοι θα λάβουν σύντομα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα σας ενημερώνει για το τι σημαίνει για εσάς αυτή η απόλυση. Μετά από αυτό, κάθε εργαζόμενος που επηρεάζεται θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με κάποιον για να λάβει απαντήσεις στις ερωτήσεις του και να συμμετάσχει σε ενημερωτικές συνεδρίες.

Μερικές από τις λεπτομέρειες στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν:

  • Απόλυση. Θα πληρώσουμε 16 εβδομάδες βασικής αμοιβής συν δύο επιπλέον εβδομάδες για κάθε έτος υπηρεσίας, χωρίς ανώτατο όριο.
  • Ασφάλιση υγείας. Θα καλύψουμε το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους για έξι μήνες.
  • Υπηρεσίες καριέρας. Θα παρέχουμε τρίμηνη υποστήριξη σταδιοδρομίας με έναν εξωτερικό προμηθευτή, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης πρόσβασης σε αδημοσίευτους δυνητικούς θέσεις εργασίας.
  • Υποστήριξη μετανάστευσης. Ξέρω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν βρίσκεστε εδώ με βίζα. Υπάρχει μια περίοδος ειδοποίησης πριν από τον τερματισμό και ορισμένες περίοδοι χάριτος για βίζα, που σημαίνει ότι όλοι θα έχουν χρόνο να κάνουν σχέδια και να δουλέψουν για το καθεστώς μετανάστευσης. Έχουμε αφοσιωμένους ειδικούς μετανάστευσης για να σας βοηθήσουν να σας καθοδηγήσουν με βάση τις ανάγκες σας και της οικογένειάς σας.

Εκτός των ΗΠΑ, η υποστήριξη θα είναι παρόμοια και θα ακολουθήσουμε σύντομα ξεχωριστές διαδικασίες που λαμβάνουν υπόψη τους τοπικούς νόμους για την απασχόληση.

Πήραμε την απόφαση να καταργήσουμε την πρόσβαση στα περισσότερα συστήματα Meta για άτομα που αποχωρούν σήμερα, δεδομένου του όγκου πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες. Ωστόσο, διατηρούμε τις διευθύνσεις email ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε όλοι να μπορούν να αποχαιρετήσουν.

Ενώ πραγματοποιούμε μειώσεις σε κάθε οργανισμό τόσο στην Οικογένεια Εφαρμογών όσο και στα Εργαστήρια Πραγματικότητας, ορισμένες ομάδες θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες. Οι προσλήψεις θα επηρεαστούν δυσανάλογα καθώς σχεδιάζουμε να προσλάβουμε λιγότερα άτομα το επόμενο έτος. Επίσης, αναδιαρθρώνουμε πιο ουσιαστικά τις επιχειρηματικές μας ομάδες. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει τη σπουδαία δουλειά που έχουν κάνει αυτές οι ομάδες, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε στο μέλλον. Οι αρχηγοί κάθε ομάδας θα προγραμματίσουν χρόνο για να συζητήσουν τι σημαίνει αυτό για την ομάδα σας τις επόμενες δύο ημέρες.

Οι συμπαίκτες που θα μας φύγουν είναι ταλαντούχοι και παθιασμένοι και έχουν επηρεάσει σημαντικά την εταιρεία και την κοινότητά μας. Καθένας από εσάς βοήθησε να γίνει η Meta επιτυχία και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε να κάνετε εξαιρετική δουλειά σε άλλα μέρη.

Τι άλλες αλλαγές κάνουμε;

Θεωρώ τις απολύσεις ως έσχατη λύση, γι’ αυτό αποφασίσαμε να περιορίσουμε άλλες πηγές κόστους πριν αφήσουμε τους συμπαίκτες μας να φύγουν. Συνολικά, αυτό θα προσθέσει μια ουσιαστική πολιτιστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας μας. Για παράδειγμα, καθώς συρρικνώνουμε το αποτύπωμα της ακίνητης περιουσίας μας, μεταβαίνουμε στην κοινή χρήση γραφείου για άτομα που ήδη περνούν τον περισσότερο χρόνο τους εκτός γραφείου. Θα παρουσιάσουμε περισσότερες αλλαγές μείωσης του κόστους όπως αυτή τους επόμενους μήνες.

Επίσης, επεκτείνουμε το πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το 1ο τρίμηνο με έναν μικρό αριθμό εξαιρέσεων. Θα παρακολουθήσω την απόδοση της επιχείρησής μας, τη λειτουργική μας αποτελεσματικότητα και άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες για να προσδιορίσω εάν και πόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσλήψεις σε εκείνο το σημείο. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τη δομή του κόστους μας σε περίπτωση συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης. Θα μας βάλει επίσης σε μια πορεία για να επιτύχουμε μια πιο αποτελεσματική δομή κόστους από ό,τι περιγράψαμε πρόσφατα στους επενδυτές.

Αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι στη μέση μιας ενδελεχούς αναθεώρησης των δαπανών μας για υποδομές. Καθώς χτίζουμε την υποδομή μας AI, επικεντρωνόμαστε στο να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί με τις δυνατότητές μας. Η υποδομή μας θα συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη Meta και πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε, ενώ ξοδεύουμε λιγότερα.

Ουσιαστικά, πραγματοποιούμε όλες αυτές τις αλλαγές για δύο λόγους: οι προοπτικές εσόδων μας είναι χαμηλότερες από ό,τι περιμέναμε στις αρχές του τρέχοντος έτους και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε αποτελεσματικά τόσο στην Οικογένεια Εφαρμογών όσο και στα Εργαστήρια Πραγματικότητας.

Πώς προχωράμε μπροστά;

Αυτή είναι μια θλιβερή στιγμή και δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε αυτό. Σε όσους φεύγουν, θέλω να σας ευχαριστήσω ξανά για όλα όσα έχετε βάλει σε αυτό το μέρος. Δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε σήμερα χωρίς τη σκληρή δουλειά σας και είμαι ευγνώμων για τη συνεισφορά σας.

Για όσους μένουν, ξέρω ότι είναι μια δύσκολη στιγμή και για εσάς. Όχι μόνο αποχαιρετούμε άτομα με τα οποία έχουμε συνεργαστεί στενά, αλλά πολλοί από εσάς αισθάνεστε επίσης αβεβαιότητα για το μέλλον. Θέλω να ξέρετε ότι παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις για να βεβαιωθούμε ότι το μέλλον μας είναι δυνατό.

Πιστεύω ότι είμαστε βαθιά υποτιμημένοι ως εταιρεία σήμερα. Δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας για να συνδεθούν και οι κοινότητές μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Η βασική μας δραστηριότητα είναι από τις πιο κερδοφόρες που έχουν κατασκευαστεί ποτέ με τεράστιες δυνατότητες μπροστά. Και πρωτοστατούμε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για τον καθορισμό του μέλλοντος της κοινωνικής σύνδεσης και της επόμενης πλατφόρμας υπολογιστών. Κάνουμε ιστορικά σημαντικό έργο. Είμαι βέβαιος ότι εάν δουλέψουμε αποτελεσματικά, θα βγούμε από αυτή την ύφεση πιο δυνατοί και πιο ανθεκτικοί από ποτέ.

Θα μοιραστούμε περισσότερα για το πώς θα λειτουργήσουμε ως βελτιωμένος οργανισμός για την επίτευξη των προτεραιοτήτων μας τις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν, θα πω άλλη μια φορά πόσο ευγνώμων είμαι σε όσους από εσάς φεύγετε για όλα όσα έχετε κάνει για να προωθήσουμε την αποστολή μας.”σ

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ