Τετάρτη 08/05/2024

Ηλεκτρονικά απόβλητα: 5 δισεκατομμύρια τηλέφωνα θα πεταχτούν το 2022

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Σύμφωνα με το Διεθνές Φόρουμ για τη διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (Waste Electrical and Electronic Equipment – WEEE), 5,3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα θα πεταχτούν φέτος.

Οι ειδικοί λένε ότι μόνο το 17% των ηλεκτρονικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται.

Τα κινητά τηλέφωνα κατατάσσονται στην 4η θέση μεταξύ των μικρών προϊόντων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΗHΕ) που συσσωρεύονται συχνότερα από τους καταναλωτές.

Το “βουνό” με τα ηλεκτρονικά απόβλητα θα φτάσει τους 74 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030

Το Διεθνές Φόρουμ WEEE αναφέρει ότι η έρευνα που διεξήχθη από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, δείχνει ότι το ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό “βουνό απορριμμάτων” από τα πλυντήρια μέχρι τις τοστιέρες, τους υπολογιστές tablet έως τα παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης (GPS) θα φτάσει τους 74 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030.

Η Magdalena Charytanowicz του WEEE Forum δήλωσε ότι “αυτές οι συσκευές προσφέρουν πολλούς σημαντικούς πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων ηλεκτρονικών ή άλλου εξοπλισμού, όπως ανεμογεννήτριες, μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλιακούς συλλέκτες. Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση σε πράσινες κοινωνίες και κοινωνίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.”

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσό, χαλκό, ασήμι, παλλάδιο και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσό, χαλκό, ασήμι, παλλάδιο και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά

Οι 5 κορυφαίοι λόγοι που συσσωρεύονται ηλεκτρονικά απόβλητα

Σύμφωνα με το Φόρουμ WEEE οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τη συσσώρευση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) κάθε είδους, στην Ευρώπη είναι:

  • Ίσως το χρησιμοποιήσω ξανά στο μέλλον (46%)
  • Σκοπεύω να το πουλήσω / να το δώσω (15%)
  • Έχει συναισθηματική αξία (13%)
  • Μπορεί να έχει αξία στο μέλλον (9%)
  • Δεν ξέρω πώς να το πετάξω (7%)

Οι υπόλοιποι λόγοι που συσσωρεύονται ηλεκτρονικά απόβλητα (e-Waste) είναι:

  • Δεν είχα χρόνο, το ξέχασα, δεν πιάνει πολύ χώρο (3%)
  • Προγραμματισμένη χρήση σε δευτερεύουσα κατοικία (3%)
  • Παρουσία ευαίσθητων δεδομένων (2%)
  • Δεν υπάρχει κίνητρο για ανακύκλωση (1%)

Οι ειδικοί αναμένουν ότι η πλειοψηφία του αχρησιμοποίητου ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα εξαφανιστεί σε συρτάρια, ντουλάπες, ντουλάπια ή γκαράζ ή θα πεταχτεί σε κάδους απορριμμάτων που θα προορίζονται για χωματερές ή αποτέφρωση, παρά το πολύτιμο χρυσό, χαλκό, ασήμι, παλλάδιο και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά που περιέχουν.

Όπως σημειώνεται στο παρακάτω βίντεο, μόνο το 2022, μικρά είδη ΗHΕ όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, τοστιέρες και κάμερες που παράγονται παγκοσμίως θα ζυγίζουν συνολικά 24,5 εκατομμύρια τόνους το οποίο είναι τέσσερις φορές το βάρος της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας.

Και αυτά τα μικροαντικείμενα αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του 8% όλων των ηλεκτρονικών απορριμμάτων που πετιούνται στους κάδους απορριμμάτων και τελικά θάβονται ή αποτεφρώνονται.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ