Κυριακή 19/05/2024

Σαν Σήμερα 6 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 6 Δεκεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1912 σκοτώθηκε σε πολύνεκρη μάχη στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας του Μπιζανίου, σε ηλικία 40 ετών, ο τότε Δήμαρχος Λεμεσού και βουλευτής Χριστόδουλος Σώζος, που είχε καταταγεί εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και με δική του επιμονή στάλθηκε στο μέτωπο της Ηπείρου.

Το 1915 γίνονται εκλογές με αποχή του κόμματος του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς η Κυβέρνηση του είχε καταργηθεί αντισυνταγματικά στις 5 Οκτωβρίου 1915. Το αποτέλεσμα τους χαρακτηρίζεται από τον Βενιζέλο ως νόθο. Αμέσως μετά, συγκροτείται στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας από πολιτικούς φίλους του Βενιζέλου και στρατιωτικούς, μερικοί από τους οποίους ήταν στελέχη του Κινήματος του 1909. Σκοπός της Επιτροπής ήταν η προάσπιση της Μακεδονίας σε περίπτωση βουλγαρικής εισβολής.

Το 1940 ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) καταλαμβάνει τους Αγίους Σαράντα στη Βόρειο Ήπειρο.

Σαν σήμερα 6 Δεκεμβρίου 1940: Μάχη και κατάληψη των Αγίων Σαράντα
Σαν σήμερα 6 Δεκεμβρίου 1940: Μάχη και κατάληψη των Αγίων Σαράντα

Το 1947 το Απόσπασμα Ζάρα επιτίθεται εναντίον ομάδων ενόπλων που ενέδρευαν σε υπερκείμενα υψώματα του χωριού Ράχες της Μεγαλόπολης. Στη μάχη που ακολούθησε, οι ένοπλοι του “Δημοκρατικού Στρατού” είχαν σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες.

Το 1955 Αγωνιστές της ΕΟΚΑ επιτέθηκαν στις 2200 η ώρα εναντίον του αγγλικού στρατοπέδου στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας. Κατά την επίθεση πλήγηκαν με αυτόματα και χειροβομβίδες τα αντίσκηνα και οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου. Οι απώλειες σε έμψυχο δυναμικό για τους Βρετανούς είναι άγνωστες.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ