Τετάρτη 15/05/2024

Σαν Σήμερα 10 Αυγούστου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Αυγούστου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 πολυάριθμη οθωμανική στρατιά, υπό τον Κεχαγιάμπεη, εξέρχεται από την πολιορκούμενη Τριπολιτσά και υφίσταται μεγάλη πανωλεθρία στη Γράνα (οχυρωματική τάφρος), που είχε ανοιχτεί με διαταγή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για να αποκόψει το δρόμο από και προς τα Καλάβρυτα. Η νίκη αυτή των Ελλήνων έκρινε την τύχη της Τριπολιτσάς.

Το 1822 ο Κιουταχής Πασάς, επικεφαλής 3.000 ανδρών, συγκρούεται με ολιγάριθμα ελληνικά τμήματα, υπό τον οπλαρχηγό Ξηρομέρου και Ακαρνανίας Ιωάννη Βαρνακιώτη, στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας απέναντι από το χωριό Αετός του Ξηρομέρου. Μετά από εξάωρη μάχη ο Κιουταχής με μεγάλες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό αναγκάστηκε να υποχωρήσει προς το Λουτράκι Ξηρομέρου.

Το 1916 οι ιταλικές δυνάμεις, που βρίσκονται στον Αυλώνα από τις 12 Δεκεμβρίου 1914, αρχίζουν να επεκτείνουν την κατοχή τους προς τα νότια και ανατολικά, απαιτώντας την εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό.

Το 1921 αρχίζει η επιθετική ενέργεια του Ελληνικού Στρατού κατά της τοποθεσίας Σαγγάριου, με κατάληψη της περιοχής νότια του ποταμού Γκεούκ Kατρατζή, η οποία χρησιμοποιείτο ως βάση εξορμήσεως της κύριας επίθεσης.

Το 1947 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνωρίζει με πλειοψηφία 9 έναντι 2 ψήφων, την ενοχή των βόρειων γειτονικών χωρών στον αγώνα κατά των ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” και ψηφίζει τη λήψη προστατευτικών μέτρων υπέρ της Ελλάδας. Η απόφαση δεν εφαρμόστηκε μετά την εκδήλωση του δικαιώματος αρνησικυρίας (VΕΤΟ) από τη Σοβιετική Ένωση.

Το 1949 ξεκινάει η Επιχείρηση ΠΥΡΣΟΣ Β’ στο όρος Βίτσι. Η τοποθεσία ήταν ισχυρά οργανωμένη από 7.000 -8.000 ενόπλους του “Δημοκρατικού Στρατού” που υποστηρίζονταν από 45 πυροβόλα μάχης, 15 αντιαεροπορικά, 27 αντιαρματικά και πολλά ναρκοπέδια. Την επιχείρηση ΠΥΡΣΟΣ Β’ διεξήγαγε το Β’ Σώμα Στρατού, με πέντε Μεραρχίες Πεζικού, μία Μεραρχία Καταδρομών, δύο Συντάγματα Αναγνωρίσεως και μία Ίλη Αρμάτων. Ο Εθνικός Στρατός καταλαμβάνει την τοποθεσία Βίτσι μέχρι και την χερσόνησο του Πυξού, γεγονός που καθόρισε την έκβαση των επιχειρήσεων.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ