Κυριακή 19/05/2024

Σαν Σήμερα 9 Ιουλίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 9 Ιουλίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1821 οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον Αρχιεπισκόπο Κύπρου Κυπριανού και αποκεφαλίζουν τους Μητροπολίτες Πάφου Χρυσάνθο, Κιτίου Μελετίο και Κυρηνείας Λαυρεντίο. Στη συνέχεια εκτελούνται και οι υπόλοιποι συλληφθέντες, εκτός από 35 που αλλαξοπίστησαν, ενώ στο νησί εξαπολύεται κύμα τρομοκρατίας με σφαγές, λεηλασίες και βίαιους εξισλαμισμούς.

Το 1906 αλβανίζοντες και οπαδοί της ρουμανικής προπαγάνδας δολοφονούνμε ενέδρα τον Μητροπολίτη Κορυτσάς Φώτιο, κοντά στο χωριό Μπραδίβιστα της Μοράβας.

Το 1920 η Α’ Μοίρα Αεροπλάνων (Στρατιωτική Αεροπορία) με δύο αποστολές κανονισμού βολής και το Ναυτικό Αεροπορικό Σμήνος Θράκης με δύο αποστολές βομβαρδισμού και μία αναγνώρισης υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στις περιοχές Ραιδεστού, Χαιρέπολης και Αδριανούπολης.

Το 1921 η Στρατιωτική Αεροπορία αναγνωρίζει τα ελληνικά στρατεύματα στην Ποριά και το Εσκί Σεχίρ, ενώ η Ναυτική Αεροπορία εκτελεί βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού Βαγιούκ Τσομπανλά και πολυβολισμό εχθρικών τμημάτων ΝΔ του Αφιόν Καραχισάρ.

Το 1944 η 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού (13η ΜΕΒ), από το αεροδρόμιο του Biferno της Ιταλίας και υπαγόμενη στην 254η Πτέρυγα της RAF, αναλαμβάνει το βομβαρδισμό στόχων στη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία.

Σαν σήμερα 9 Ιουλίου 1964 οι Τούρκοι του θύλακα Μανσούρας – Κοκκίνων προωθούν τις θέσεις τους και καταλαμβάνουν το ύψωμα Λωρόβουνος που δέσποζε της περιοχής. Ενισχυθέντες μάλιστα το τελευταίο εξάμηνο με 500 άνδρες, στην πλειοψηφία Τουρκοκύπριους φοιτητές, αποτέλεσαν σοβαρή απειλή για τα κοντινά ελληνικά χωριά και δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις συγκοινωνίες ανατολικά της Μόρφου και δυτικά της Χρυσοχούς.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ