Τρίτη 30/04/2024

Σαν Σήμερα 30 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 30 Μαρτίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1821 Έλληνες Επαναστάτες, υπό τον Θεόδωρο Χαλβαντζή, επιτίθενται κατά των Οθωμανών του χωριού Μαλανδρίνου Λιδωρικίου και μετά από διήμερη αντίσταση τους εξαναγκάζουν να παραδοθούν.

Το 1822 ο Στόλαρχος του Οθωμανικού Στόλου Αλή Ζαδέ, ο αποκαλούμενος και Καρά Αλή, αποβιβάζει στρατό στην Χίο και προβαίνει σε ανείπωτες λεηλασίες και σφαγές.

Το 1919 κατά την Εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία, η Ελληνική ΙΙ Μεραρχία αναλαμβάνει την άμυνα του Δνείστερου ποταμού στον τομέα Σαγμίανη-Ολονέστι.

Το 1946 ομάδα ανταρτών από την περιοχή Βερμίου – Πιερίων, με αρχηγό τον Θωμά Λούλη, επιτίθεται στο Λιτόχωρο Κατερίνης, σκοτώνει εννέα χωροφύλακες και δύο κατοίκους, τραυματίζει άλλους και λεηλατεί το χωριό, ημέρα παραμονής των βουλευτικών εκλογών. Η επίθεση αυτή, η πρώτη εμφανής μετά το Δεκεμβριανό κίνημα του 1944 και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, σηματοδοτεί την έναρξη του “τρίτου γύρου” του Εμφυλίου Πολέμου.

Το 1948 ξεκινάει η επιχείρηση ΙΕΡΑΞ από δυνάμεις της VII Μεραρχίας στην περιοχή Φιλιατών – Μουργκάνας – Πωγωνίου, με διάρκεια έως τις 5 Απριλίου. Στη Μουργκάνα παρέμειναν περισσότεροι από 1.500 ένοπλοι του “Δημοκρατικού Στρατού” σε ισχυρά οργανωμένες θέσεις. Οι απώλειες του Εθνικού Στρατού ανήλθαν σε 267 άνδρες και του “Δημοκρατικού Στρατού” σε 191.

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ