Δευτέρα 20/05/2024

Σαν Σήμερα 1 Σεπτεμβρίου

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 1 Σεπτεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το 1462 οθωμανικός στόλος, με διοικητή τον Έλληνα αρνησίθρησκο Βεζίρη Μαχμούτ Πασά, πολιορκεί το Κάστρο της Μυτιλήνης, που υπερασπίζονται 5.000 καλά εξοπλισμένοι στρατιώτες, από τους οποίους αρκετοί ήταν ξένοι (Καταλανοί και Ιππότες της Ρόδου). Ο ηγεμόνας της Μυτιλήνης Νικόλαος Καττιλούσης αφού αντιστάθηκε για 16 ημέρες, τελικά παρέδωσε το Κάστρο στον Σουλτάνο Μεχμέτ Β΄, με όρους οι οποίοι δεν τηρήθηκαν γιατί οι Τούρκοι προχώρησαν σε σφαγές, λεηλασίες και εξανδραποδισμούς.

Το 1918 αρχίζει η επιθετική ενέργεια των ελληνικών μονάδων (6ο – 12ο – 35ο Συντάγματα Πεζικού και 532η Μοίρα Αναγνωρίσεως και Βομβαρδισμού) στον ευρύτερο συμμαχικό ελιγμό για τη διάσπαση του Μακεδoνικού Μετώπου. Τα ελληνικά συντάγματα καταλαμβάνουν διαδοχικά τα εχθρικά χαρακώματα ανάμεσα στα ρέματα Σουσίτσα και Μπιχρούτ, τρέπουν τους Βουλγάρους σε φυγή και διευκολύνουν την κατάληψη του Βέτερνικ. Στη συνέχεια κυριεύονται τα υψώματα Γκόλο Μπίλο, Σχλεμ και Πρεσλάπ. Τέλος, κυριεύονται το χωριό Τόβικ και η γέφυρα κοντά στη Μονή Τσεμπρέν, ενώ μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού και εφοδίων του εχθρού κυριεύονται από συμμαχικές δυνάμεις. Η 532 Μοίρα πραγματοποιεί πολύωρες πτήσεις κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων με κανονισμό βολής και σύνδεσμο πεζικού.

Το 1944 τμήματα Ελλήνων ανταρτών του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) επιτίθενται κατά γερμανικής φάλαγγας στη θέση Ασπροχάλικο της οδού Φιλιππιάδας – Κερασόβου και τη διαλύουν, προκαλώντας της σοβαρές απώλειες.

Το 1946 κατά την ημέρα του δημοψηφίσματος για το πολιτειακό ζήτημα της χώρας, δύναμη 500 ανταρτών επιτίθεται στο χωριό Κοτύλη της Δυτικής Μακεδονίας. Αιχμαλωτίζουν τους σαράντα οπλίτες και χωροφύλακες που αποτελούσαν τη φρουρά του εκλογικού τμήματος, καταστρέφουν τις κάλπες και ματαιώνουν την ψηφοφορία.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ