Πέμπτη 09/05/2024

Που ψηφίζω ως ετεροδημότης στις εκλογές Ιουνίου 2023

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Που ψηφίζω ως ετεροδημότης 2023. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου πλησιάζουν και πολλοί πολίτες αναρωτιούνται: που ψηφίζω ως ετεροδημότης στις εκλογές;

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι μια ξεχωριστή, νέα εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητη από εκείνη της 21ης Μαΐου 2023. Ως εκ τούτου, χαρακτηρισμοί όπως “δεύτερος γύρος” ή “επαναληπτικές εκλογές” δεν είναι ορθοί. Επίσης, οι εκλογές του Ιουνίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Σημειώνεται ότι για να ψηφίζει ένας πολίτης ως ετεροδημότης, δηλ. στον τόπο που διαμένει και όχι στον τόπο του οποίου τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος πρέπει να έχει υποβάλλει σχετική αίτηση.

Αίτηση ετεροδημότη

Οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών-ΚΕΠ. Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο που κατοικούν, ενώ στα ΚΕΠ είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.

Εκλογείς που υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων δεν ψηφίζουν σαν ετεροδημότες.

Η αίτηση για τους ετεροδημότες υποβάλλεται στην σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/

Που ψηφίζω ως ετεροδημότης 2023

Το Υπουργείο Εσωτερικών στην από 30 Μαΐου 2023 ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, προς διευκόλυνση των εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον Δήμο διαμονής τους στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, μερίμνησε ώστε ετεροδημότες οι οποίοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση στον αρμόδιο Δήμο και η οποία έχει διεκπεραιωθεί το αργότερο έως και την 30η Απριλίου 2023, να ψηφίσουν στον Δήμο διαμονής τους. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι οποιαδήποτε αίτηση δεν διεκπεραιώθηκε έως τις 30 Απριλίου, δεν θα ληφθεί υπόψη στην επικείμενη εκλογική διαδικασία.

Οι ετεροδημότες που ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους στις εκλογές του Μαΐου 2023 θα ψηφίσουν πάλι ως ετεροδημότες.

Μάθε πού Ψηφίζεις

Σημειώνεται ότι επειδή μπορεί να υπάρξουν ορισμένες μεταβολές στα εκλογικά τμήματα, οι ψηφοφόροι πρέπει να δουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών Μάθε πού Ψηφίζεις για να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

Τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν στην πλατφόρμα για να βρεις που ψηφίζεις στις εκλογές 2023 στην Ελλάδα, είναι:

α. Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό) ή
β. μόνο ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός

Μάθε πού Ψηφίζεις - Που ψηφίζω ως ετεροδημότης στις εκλογές
Μάθε πού Ψηφίζεις – Που ψηφίζω ως ετεροδημότης στις εκλογές

Τα αποτελέσματα της αναζήτησης θα δεις τον Κωδικό Εκλογικού Διαμερίσματος, τον Συνοικισμό, την Δημοτική Ενότητα, τον Δήμο, την Περιφερειακή Ενότητα, την Περιφέρεια και το Νομό που ψηφίζεις στις εκλογές 2023.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών συστήνει στους εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα Μάθε πού Ψηφίζεις για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ