Τρίτη 14/05/2024

Υπουργείο Παιδείας: Φυλάκιση μέχρι 2 έτη σε γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Την είδηση θα την διαβάσετε σε ειδησεογραφικά σάιτ με τίτλο “Υπουργείο Παιδείας: Φυλάκιση σε γονείς αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο”.

Όπου το “αρνητές” συνειρμικά λόγω εποχής αλλά και φανερά, καθρεπτίζει τους “αρνητές εμβολιασμού”. Ενδεικτικά 3 ιστότοποι Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΪ, Αυγή.

Πριν 3 χρόνια, ο τίτλος θα μπορούσε να ήταν: “Υπουργείο Παιδείας: Φυλάκιση σε γονείς Ρομά που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο”

Τι ισχύει τελικά;

Ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή…

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, στις 29 Νοεμβρίου 2021, κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή, σχέδιο νόμου με τίτλο “Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου, η σχετική διάταξη της τροπολογίας έχει ως εξής:

Άρθρο 8

Υποχρεωτικότητα φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο

Τροποποίηση δεύτερου εδαφίου παρ. 3 άρθρου 2 ν. 1566/1985

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), περί της εποπτείας της φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο από όποιον έχει την επιμέλεια του ανηλίκου, τροποποιείται, ώστε η παράλειψη εποπτείας να αφορά και όποιον έχει την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή, και η παρ. 3 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:

Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή η την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη και χρηματική ποινή.

Φυλάκιση σε γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο
Φυλάκιση σε γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο

Φυσικά όπως θα καταλάβατε πουθενά δεν αναφέρεται “αρνητές”. Αντί αυτού αναφέρεται ο λόγος τροποποίησης, “…ώστε η παράλειψη εποπτείας να αφορά και όποιον έχει την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου…”

Τί λέει όμως ο Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α/30-9-1985) “Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις”;

“3. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.”

Η αλλαγή λοιπόν είναι στην πρόσθεση της φράσης “…ή την πραγματική φροντίδα…” και στην αντικατάσταση της ποινής με “τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη και χρηματική ποινή“.

Ασχέτως αν είναι αρνητής ή όχι, Ρομά ή όχι κοκ.

Από ότι καταλάβατε ο τίτλος που χρησιμοποιούν τα ειδησεογραφικά σάιτ είναι λόγω της εποχής και στα όρια του clickbait.

Εν τέλει, οι γονείς αρνητές θα συλλαμβάνονται, οι γονείς Ρομά θα συλλαμβάνονται;

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ