Πέμπτη 09/05/2024

Εκλογές Ιουνίου 2023: Τι είναι ενισχυμένη αναλογική – Πως υπολογίζονται οι βουλευτικές έδρες

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Τι είναι η ενισχυμένη αναλογική με την οποία θα γίνουν οι εθνικές εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023. Παράδειγμα πως υπολογίζονται οι βουλευτικές έδρες.

Οι εκλογές Ιουνίου 2023 θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής ενώ αυτές του Μαΐου έγιναν με απλή αναλογική.

Τι είναι ενισχυμένη αναλογική

Η ενισχυμένη αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα με το οποίο υπολογίζεται η εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή. Το εν λόγω εκλογικό σύστημα ψηφίστηκε με το Νόμο 4654/2020 (ΦΕΚ 15/Α/29-1-2020) ο οποίος αναφέρει ότι, “εφόσον το αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των έγκυρων ψηφοδελτίων, διακόσιες ογδόντα (280) έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των εκλογικών σχηματισμών που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών…”.

Πως υπολογίζονται οι βουλευτικές έδρες

Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο πολιτικό κόμμα, εφόσον έχει λάβει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει “μπόνους” 20 έδρες. Οι υπόλοιπες από τις 300, 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά.

Το μπόνους αυξάνεται στη συνέχεια κατά έναν βουλευτή για κάθε 0,5 ποσοστιαία μονάδα που έχει κερδίσει το κόμμα, φτάνοντας το ανώτατο όριο των 50 εδρών εάν το 40% ή περισσότερο των ψήφων έχουν ψηφιστεί υπέρ του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Άρθρο 99 του ΠΔ 26 (ΦΕΚ 57/Α/15-3-2012): “στην κατανομή των εδρών των εκλογικών περιφερειών, καθώς και των εδρών επικρατείας συμμετέχουν οι συνδυασμοί κομμάτων, οι συνδυασμοί συνασπισμών κομμάτων, οι συνδυασμοί ανεξαρτήτων, καθώς και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν στην επικράτεια ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί”.

Αυτό σημαίνει ότι από τα έγκυρα ψηφοδέλτια αφαιρούνται τα έγκυρα ψηφοδέλτια των κομμάτων που δεν μπαίνουν στην Βουλή, διότι έχουν ποσοστό κάτω του 3%.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ