Δευτέρα 20/05/2024

Εφορευτική επιτροπή: Ποιοι εξαιρούνται – Καθήκοντα

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Μάθετε ποιοι εξαιρούνται από την εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές 2023 και ποια είναι τα καθήκοντα των μελών της εφορευτικής επιτροπής.

Η εκλογή της εφορευτικής επιτροπής γίνεται μέσα σε 15 ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο Πρωτοδικείο. Τα οριζόμενα μέλη εφορευτικών επιτροπών πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Η ειδοποίηση της εφορευτικής επιτροπής γίνεται τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από τις εκλογές 2023, με ευθύνη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Σημειώνεται ότι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντά τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως. Αυτό σημαίνει ότι εάν ειδοποιηθήκατε, όταν πάτε να ψηφίσετε θα σας κρατήσουν για να ενταχθείτε στην εφορευτική επιτροπή εκτός και υπάρχει κωλύματα διορισμού.

Τονίζεται ότι εφόσον ειδοποιηθείτε οφείλεται να πάτε διότι η μη προσέλευση του μέλους της εφορευτικής επιτροπής αποτελεί αδίκημα.

Ποιοι εξαιρούνται από την εφορευτική επιτροπή

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012 (ΦΕΚ Α-57/15-3-2012), από την Εφορευτική επιτροπή εξαιρούνται, δηλ. δεν μπορούν να κληρωθούν ή διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών:

  • οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και
  • όσοι μ’ αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής.

Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και γι’ αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι κατά την τελευταία τριετία.

Πώς θα εξαιρεθείτε από την εφορευτική επιτροπή

Προκειμένου κάποιος που έχει κληρωθεί ως μέλος εφορευτικής επιτροπή να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας, θα πρέπει να προσκομίσει:

  • Έγγραφο από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας
  • Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη
  • Ή κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.

Καθήκοντα εφορευτικής επιτροπής

Η εφορευτική επιτροπή προβαίνει στην αναγνώριση της ταυτότητας των εκλογέων και στην επαλήθευση της εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο, στην διαλογή των ψηφοδελτίων, την εξαγωγή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και σε όλες τις λοιπές ενέργειες, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας

Η επιτροπή διευθύνει την εκλογική διαδικασία και τηρεί τα εξής βιβλία Βιβλίο πρακτικών, πρωτόκολλο ψηφοφορίας και βιβλίο διαλογής ψήφων.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ