Σάββατο 18/05/2024

ΔΥΠΑ: Κόντρα Χατζηδάκη με Υπαλλήλους ΟΑΕΔ για τα επιδόματα ανέργων

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ για τα επιδόματα ανέργων.

Αιτία της σύγκρουσης ο Νόμος 4921/2022 (ΦΕΚ 75/Α/18-4-2022) με τίτλο “Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις”.

Ο εν λόγω νόμος, που σημειώνεται ψηφίστηκε ένα χρόνο πριν (2022) και εφαρμόζεται από 1 Ιανουαρίου 2023, έχει πέρα των άλλων αντικείμενο την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να διασφαλισθεί ότι οι παροχές και τα επιδόματα που συνδέονται με την αναζήτηση εργασίας παρέχονται σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ποιες ήταν οι ρυθμίσεις που τους ενόχλησαν τόσο πολύ; Τα εισοδηματικά κριτήρια που καθιερώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου για τις παροχές της ΔΥΠΑ. Η διαγραφή από τα Μητρώα όταν ένας άνεργος αρνείται συνέχεια δουλειές. Η επιβολή προστίμου σε δήθεν ανέργους που εργάζονται κανονικά και κοροϊδεύουν τη ΔΥΠΑ“, έγραψε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στο facebook στις 12 Απριλίου 2023, αναφερόμενος στην απεργία που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.

Η εν λόγω απεργία κηρύχθηκε, μετά την προσφυγή της Διοίκησης της ΔΥΠΑ στη Δικαιοσύνη, παράνομη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και τον Γιώργο Αυτιά στις 15 Απριλίου 2023, είπε ότι εντοπίσθηκαν 13.000 άτομα τα οποία δήλωναν πάνω από 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και ταυτόχρονα ήταν δικαιούχοι των ωφελημάτων για ανέργους!

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη:

“Πρώτη φορά βλέπω απεργία υπέρ των πονηρούληδων και των καταχραστών! Μιλώ για την απεργία-αποχή που προκήρυξε η συνδικαλιστική οργάνωση στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), με αφορμή την εφαρμογή του δήθεν «ποινολογίου των ανέργων». Ποιες ήταν οι ρυθμίσεις που τους ενόχλησαν τόσο πολύ; Τα εισοδηματικά κριτήρια που καθιερώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου για τις παροχές της ΔΥΠΑ. Η διαγραφή από τα Μητρώα όταν ένας άνεργος αρνείται συνέχεια δουλειές. Η επιβολή προστίμου σε δήθεν ανέργους που εργάζονται κανονικά και κοροϊδεύουν τη ΔΥΠΑ. Όπως και να το κάνουμε, αυτές οι ρυθμίσεις κοινής λογικής «ποινολόγιο» δεν είναι σίγουρα!

Το πιο παράλογο από όλα είναι ότι οι συνδικαλιστές αποφάσισαν από μόνοι τους να εμποδίσουν μέσω αυτής της αποχής την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου «Δουλειές Ξανά» που έχει πρόσφατα ψηφιστεί από τη Βουλή (ν.4921/2022). Σάμπως είναι δουλειά του κάθε συνδικαλιστή να αρνείται για τον εαυτό του και τους συναδέλφους του την εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι να την εφαρμόζει, όπως επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα!

Οι συνδικαλιστές της ΔΥΠΑ όμως πρέπει να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα: Θεωρούν λογικό και δίκαιο να υπάρχουν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα της ΔΥΠΑ οι οποίοι λαμβάνουν ωφελήματα (ειδική μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, Κοινωνικός Τουρισμός, εκπτωτική πολιτική για τις συγκοινωνίες, τα θέατρα κτλ) και ταυτόχρονα έχουν εισοδήματα 40-50.000 ευρώ; (13.000 είχαν δηλώσει μόνοι τους εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ). Θεωρούν λογικό και δίκαιο κάποιοι να εργάζονται κανονικά και να δηλώνουν άνεργοι στη ΔΥΠΑ; Θεωρούν λογικό και δίκαιο να μην εφαρμόζεται, όπως εφαρμόζεται σήμερα με τον νόμο «Δουλειές Ξανά», το σύστημα των 3 προσφορών και των 3 αρνήσεων, με βάση το οποίο ένας άνεργος διαγράφεται από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ, όταν η ΔΥΠΑ του προσφέρει 3 κατάλληλες για αυτόν δουλειές και τις απορρίψει και τις 3; Και μάλιστα δουλειές αντίστοιχες με τις σπουδές του και κοντά στο σπίτι του;

Λυπάμαι πολύ, αλλά αν θεωρούν τα παραπάνω δίκαια και λογικά, δεν στρέφονται στην πραγματικότητα εναντίον της Κυβέρνησης. Στρέφονται εναντίον της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. Αλλά και εναντίον των ανέργων που ψάχνουν πράγματι δουλειά και επικροτούν τις ρυθμίσεις αυτές.

Θέλω όμως να σταθώ και σε ένα ακόμη σημείο: Οι συνδικαλιστές της ΔΥΠΑ δυσφόρησαν ακόμη και με το γεγονός ότι η ΔΥΠΑ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη, όπως και τελικά κηρύχθηκε. Την ώρα που το αντικείμενο της απεργίας τους δεν ήταν η προάσπιση δικών τους εργασιακών αιτημάτων, αλλά να παρεμποδιστεί η εφαρμογή της νομοθεσίας μιας εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησης!

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Με τη δική μας πολιτική η ανεργία μειώθηκε από 17,5% το καλοκαίρι του 2019 σε 11,4% τον Φεβρουάριο 2023. Με τη δική μας πολιτική δημιουργήθηκαν μεταξύ 2019-2022 300.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 110.000 με τη συνεισφορά της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Με τη δική μας πολιτική οι άνεργοι περνούν για πρώτη φορά τις πύλες των Πανεπιστημίων για κατάρτιση. Διότι σύγχρονη πολιτική για την εργασία είναι αυτή που παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης σε πραγματικούς ανέργους και όχι αυτή που επιβραβεύει κατά φαντασίαν ανέργους!”

Μετά την ανάρτηση του Υπουργού Εργασίας στο facebook η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ είχε εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση:

“Σε δημόσια ανάρτηση του αναρωτιέται για άλλη μια φορά ο κ. Χατζηδάκης αν με τον δικό του νόμο επιβάλλονται ποινές στους ανέργους! Αναρωτιέται και απορεί γιατί οι συνδικαλιστές προκήρυξαν απεργία για τη μη επιβολή ποινών στους ανέργους, αντί, όπως γράφει, για την υπεράσπιση των δικών τους εργασιακών δικαιωμάτων! Ω, τι τιμή!!! Μας το είχε πει ο κ. Υπουργός και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ακόμα πιο κυνικά! Μας είχε πει: “Γιατί αντιδράτε; αφού οι ποινές αφορούν τους ανέργους!!!

Ε, που να καταλάβετε κ. Υπουργέ, ψιλά γράμματα για σας η υπεράσπιση του συνόλου της κοινωνίας. Η δουλειά σας είναι να δημιουργείτε διαχωρισμούς. Δεν θέλετε, προφανώς, μια κοινωνία αλληλέγγυα και ενωμένη και γι’ αυτό σας ενοχλεί και η δράση της Ομοσπονδίας μας. Όμως κ. Υπουργέ κι όταν διεκδικούμε καλύτερους μισθούς και καλλίτερες συνθήκες εργασίας πάλι στα δικαστήρια μας πηγαίνετε γιατί προφανώς πιστεύετε πως μόνο εσείς έχετε δίκιο, ότι πείτε εσείς και τέλος.

Για το ζήτημα των ποινών στους ανέργους εμφανίζεστε κ. Υπουργέ ως κουτοπονηράκης και όχι ως Χατζηδάκης. Ποινές που εσείς εισηγηθήκατε και ψηφίσατε, φαίνεται να τις αγνοείται. Ίσως γιατί δεν μπορείτε να καταλάβετε πως δεν είναι όλες οι δουλειές όπως αυτές της τάξεως σας. Δεν μπορείτε να καταλάβετε πως δεν είναι όλες οι δουλειές, δουλειές υπουργικών θώκων. Δεν μπορείτε να το καταλάβετε γιατί δεν έχετε εργαστεί ποτέ, όπως έχετε δηλώσει!

Πάμε πάλι στο δια ταύτα: Δεν είναι ποινή κ. Υπουργέ να διαγράφεις τον άνεργο για 2 ολόκληρα χρόνια από μια δημόσια Υπηρεσία, να του απαγορεύεις να λάβει οποιοδήποτε επίδομα ανεργίας για το οποίο μάλιστα έχει πληρώσει εισφορές, επειδή η δουλειά που του προτείναμε μπορεί να είναι δουλεία; Την αλλαγή τόνου την προσέξατε κ. Υπουργέ; Άλλο δουλειά και άλλο δουλεία.

Δεν είναι ποινή κ. Υπουργέ να διαγράφετε τον άνεργο επειδή απέτυχε στις εξετάσεις πιστοποίησης της κατάρτισης;

Το να αποκρύβετε επιμελώς τα σημαντικά από τον δημόσιο διάλογο (δύο χρόνια διαγραφή, εξορία δηλαδή) είναι κουτοπονηριά και όχι άσκηση πολιτικής. Ο συνδικαλισμός κ. Υπουργέ δεν είναι επαγγελματική αποκατάσταση, όπως βλέπετε ίσως εσείς τη δική σας εργασία στα διάφορα Υπουργεία. Ο συνδικαλισμός είναι αγώνας από την κοινωνία για την κοινωνία. Δεν είμαστε ‘’παρτάκηδες’’ και δεν τσιμπάμε σε κοινωνικούς αυτοματισμούς, όπως θα σας βόλευε. Εμείς είμαστε ο λαός και ο λαός δεν κομματιάζεται σε μικρόκοσμους. Όσο χτυπάτε την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, εμείς, που κάθε μέρα την κοιτάμε στα μάτια, όχι πίσω από ιλουστρασιόν υπουργικά γραφεία, αλλά από αγκομαχούντα υπαλληλικά γκισέ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτή, για εμάς, για όλους!

Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, κ. Υπουργέ, για να μην απορείτε, ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κοινωνία ολόκληρη, για έναν ΟΑΕΔ αποκούμπι των ανέργων, όσο κι αν σας ενοχλεί!

Τέλος, κ. Υπουργέ, μπορεί η απεργία να κρίθηκε παράνομη (όχι καταχρηστική) γιατί το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίσατε είναι απεργοκτόνο, όμως οι αγώνες για μια καλλίτερη κοινωνία είναι πάντα νόμιμοι και ηθικοί! Δύσκολο να το καταλάβετε ή μήπως δεν σας βολεύει;”

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ