Δευτέρα 06/05/2024

Τουρκία: Εκλογές στις 14 Μαΐου έδειξε ο Ερντογάν

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν στις 14 Μαΐου 2023. Ταυτόχρονα ύμνησε τον ενορχηστρωτή του πογκρόμ κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και υπενθυμίζοντας τον Αντνάν Μεντερές και τις εκλογές της 14ης Μαΐου 1950, είπε: “το έθνος μας, 73 χρόνια αργότερα , για άλλη μια φορά την ίδια μέρα, θα πει αρκετά στους πραξικοπηματίες και τους ανίκανους, που εμφανίζονται μπροστά μας ως το “τραπέζι των έξι””, δίνοντας σαφές μήνυμα για την ημερομηνία των εκλογών.

“Τραπέζι των έξι” είναι ένας πολιτικός σχηματισμός που ιδρύθηκε από τα: Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP – Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου), Καλό Κόμμα (IYI Party, Μεράλ Ακσενέρ) , Κόμμα Ευτυχίας (SAADET, Τεμέλ Καραμολάογλου), Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Parti, Γκιουλτεκίν Ουισάλ), Δημοκρατία και Πρόοδος (DEVA – Demokrasi ve Atılım, Αλί Μπαμπατζάν) και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi, Αχμέτ Νταβούτογλου).

Το “Τραπέζι των έξι” δεν είναι το ίδιο με την “Συμμαχία των 6” ή διαφορετικά “Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας“.

Τι συνέβη στις 14 Μαΐου 1950

Οι εκλογές του 1950 έγιναν στις 14 Μαΐου 1950 και σε αυτές καθορίστηκαν οι βουλευτές της 9ης θητείας της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Αντνάν Μεντερές, έλαβε περίπου το 55% των ψήφων και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Ο Αντνάν Μεντερές δικάστηκε και απαγχονίστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 από το στρατιωτικό καθεστώς που ανέλαβε την εξουσία μετά το πραξικόπημα του 1960.

Το 1955, η κυβέρνηση Μεντερές ενορχήστρωσε το πογκρόμ κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι θαυμαστής του Αντνάν Μεντερές και πολλές φορές τον έχει συγκρίνει με τον εαυτό του.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ