Πέμπτη 02/05/2024

Μπάιντεν και Μακρόν επέδειξαν ενότητα κατά του Πούτιν

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Σε κοινή τους δήλωση, ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία για “όσο χρειαστεί”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα ωθήσει ποτέ τους Ουκρανούς να αποδεχτούν έναν συμβιβασμό που θα ήταν απαράδεκτος γι’ αυτούς σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα, επειδή αυτό δεν θα καθιστούσε δυνατή την οικοδόμηση μιας διαρκούς ειρήνης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθεια που παρείχαν στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε εγκατάλειψη της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα.

Σύμφωνα με την κοινή τους δήλωση, ο Αμερικανός και ο Γάλλος Πρόεδρος επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των χωρών τους προς την Ουκρανία και δεσμεύονται ιδίως να της παρέχουν πολιτική, ασφάλεια, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για όσο διάστημα χρειαστεί.

Η Κοινή δήλωση Μπάιντεν – Μακρόν

Οι Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποίησαν συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου και μετά δημοσίευσαν κοινή δήλωση στην οποία μίλησαν για την Ουκρανία, τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, την ευρωπαϊκή άμυνα.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Μακρόν

Σήμερα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον κατά την πρώτη Κρατική Επίσκεψη της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις. Αυτή η ειδική περίσταση επιβεβαιώνει μια σχέση που βασίζεται σε περισσότερους από δύο αιώνες φιλίας, οικονομικής εταιρικής σχέσης, συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και της κοινής δέσμευσης στις δημοκρατικές αρχές, αξίες και θεσμούς. Η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ενώ η σχέση μας έχει τις ρίζες της στην ιστορία, είναι προσανατολισμένη στο μέλλον. Βασιζόμενοι στην κοινή τους δήλωση της 29ης Οκτωβρίου 2021, οι ηγέτες περιέγραψαν ένα κοινό όραμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αύξηση της ευημερίας παγκοσμίως, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της και την προώθηση των δημοκρατικών αξιών. Αυτό το όραμα βασίζεται σε μια κοινή πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και εταίροι τους μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας και να κεφαλαιοποιήσουν από κοινού τις πιο υποσχόμενες ευκαιρίες μας. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση, η επένδυση σε τεχνολογίες και η οικοδόμηση ανθεκτικών αλυσίδων αξίας σε στρατηγικούς τομείς όπως η υγεία, οι ημιαγωγοί και τα κρίσιμα ορυκτά, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. 

Διατλαντική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια

Οι Πρόεδροι αποφασίζουν να συνεχίσουν να εργάζονται ακούραστα για μια Ευρώπη που είναι ολόκληρη, ελεύθερη και ειρηνική. Αυτό συνεπάγεται τη διατήρηση της συλλογικής άμυνας και ασφάλειας των εθνών μας, μεταξύ άλλων μέσω του ΝΑΤΟ. επιδίωξη μιας πιο ισχυρής, ολοκληρωμένης και συνεκτικής προσέγγισης για την οικοδόμηση εθνικής και συλλογικής ανθεκτικότητας έναντι στρατιωτικών και μη απειλών για την ασφάλειά μας· και την προώθηση της διεθνούς σταθερότητας ως απάντηση σε όλο το φάσμα των τρεχουσών απειλών. Οι Πρόεδροι αναγνωρίζουν τη σημασία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας που συμβάλλει θετικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και είναι συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ. Οι αποστολές και επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της Ευρώπης, όπως στη Βοσνία και η εκπαιδευτική αποστολή για την Ουκρανία, συμβάλλουν θετικά στη διατλαντική ασφάλεια.

Οι Πρόεδροι επαινούν την αμυντική σχέση ΗΠΑ-Γαλλίας και χαιρετίζουν τη Δήλωση Πρόθεσης που υπογράφηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022 από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, η οποία επιτρέπει αυξημένη διαλειτουργικότητα και ενισχυμένη συνεργασία στους τομείς του διαστήματος, του κυβερνοχώρου , νοημοσύνη και αντιμετώπιση κακοήθους επιρροής. Οι Πρόεδροι σκοπεύουν να επεκτείνουν την αμυντική συνεργασία σε προηγμένες δυνατότητες και βασικές τεχνολογίες που θα είναι κρίσιμες για την αποτροπή και την άμυνα στο μέλλον. 

Χαιρετίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε από τον Στρατηγικό Διάλογο Αμυντικού Εμπορίου ΗΠΑ-Γαλλίας όσον αφορά την προώθηση κοινών απόψεων σχετικά με την πρόσβαση στην αμυντική αγορά και τα ζητήματα εξαγωγών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία σκοπεύουν να συνεχίσουν τη συνεργασία μας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας αδειοδότησης εξαγωγών άμυνας, με σκοπό την ανάπτυξη ισχυρότερων και διαλειτουργικών αμυντικών βιομηχανικών βάσεων στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέσο παροχής καλύτερων στρατιωτικών δυνατοτήτων προς όφελος της Συμμαχίας. 

Ουκρανία 

Οι Πρόεδροι καταδικάζουν σθεναρά τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τονίζουν ότι η σκόπιμη στόχευση αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών συνιστά εγκλήματα πολέμου των οποίων οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν. Επίσης, καταδικάζουν και απορρίπτουν την παράνομη απόπειρα προσάρτησης κυρίαρχου ουκρανικού εδάφους από τη Ρωσία, κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία αποδοκιμάζουν τα σκόπιμα κλιμακωτικά βήματα της Ρωσίας, ιδίως την ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της και την παραπληροφόρησή της σχετικά με υποτιθέμενες χημικές επιθέσεις και προγράμματα βιολογικών και πυρηνικών όπλων. Επιβεβαιώνουν τη συνεχή υποστήριξη των εθνών τους για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πολιτικής, ασφάλειας, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή σημαντικών πόρων για την υποστήριξη της ανθεκτικότητας των ουκρανών πολιτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της παράδοσης συστημάτων αεράμυνας και εξοπλισμού που απαιτούνται για την επισκευή του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εργάζονται με εταίρους και συμμάχους για να συντονίσουν τις προσπάθειες βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 13 Δεκεμβρίου 2022. Επίσης, σκοπεύουν να συνεχίσουν να παρέχουν ισχυρή άμεση δημοσιονομική στήριξη για την Ουκρανία και να προτρέψουν την διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να κλιμακώσουν την οικονομική τους υποστήριξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία επαναλαμβάνουν το καθήκον τους να τηρούν τις ισχύουσες διεθνείς υποχρεώσεις και τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνουν επίσης τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να ζητήσουν από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της όσο και από τους πληρεξούσιους της, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων οντοτήτων όπως ο Vagner και άλλοι, μέσω της υποστήριξης των διεθνών μηχανισμών λογοδοσίας, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικό Δικαστήριο, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, η Εξεταστική Επιτροπή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και ο Μηχανισμός της Μόσχας του ΟΑΣΕ, κυρώσεις και άλλα μέσα. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία παραμένουν προσηλωμένες στην αντιμετώπιση των ευρύτερων επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα για την οικοδόμηση μεγαλύτερης ανθεκτικότητας σε διαταραχές τροφίμων και ενέργειας.

Ινδο-Ειρηνικός 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, δύο έθνη του Ινδο-Ειρηνικού, ενισχύουν τη συνεργασία τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού για να προωθήσουν την ευημερία, την ασφάλεια και τις κοινές αξίες που βασίζονται σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, διαφανή διακυβέρνηση, δίκαιες οικονομικές πρακτικές και σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία σκοπεύουν να επεκτείνουν την περιφερειακή τους διπλωματική, αναπτυξιακή και οικονομική δέσμευση με σκοπό την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στα νησιά του Ειρηνικού. Σκοπεύουν επίσης να αυξήσουν τον πρακτικό συντονισμό στην περιοχή για την ασφάλεια στη θάλασσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αυξήσουν την υποστήριξή τους και τις υλικές συνεισφορές τους στις αεροπορικές και θαλάσσιες αποστολές που πραγματοποιούνται από τη Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη στην περιοχή. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θα συνεχίσουν να συντονίζονται για τις ανησυχίες μας σχετικά με την πρόκληση της Κίνας στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να συνεργάζονται με την Κίνα σε σημαντικά παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή. Οι Πρόεδροι επιβεβαιώνουν τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν. Και οι δύο ηγέτες καταδικάζουν επίσης σθεναρά τον άνευ προηγουμένου αριθμό παράνομων δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) φέτος που παραβιάζουν πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και δεσμεύονται να συνεχίσουν τον συντονισμό στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Συμβούλιο να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις της ΛΔΚ.

Αφρική

Οι Πρόεδροι ανανεώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με Αφρικανούς εταίρους για την επιδίωξη κοινής διακυβέρνησης, ασφάλειας και οικονομικών προτεραιοτήτων στην ήπειρο. Επιβεβαιώνουν τη σημασία των αφρικανικών φωνών σε πολυμερή φόρουμ, ειδικά για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η ανάκαμψη, η βιώσιμη πρόσβαση στην ενέργεια και η επισιτιστική ανασφάλεια. Στόχος τους είναι να υποστηρίξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις κοινωνίες των πολιτών στην Αφρική για να ενισχύσουν τη λογοδοσία και την παροχή βασικών υπηρεσιών. 

Επιβεβαιώνουν την κοινή υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία του Σινικού Πράσινου Τείχους υπό την ηγεσία της Αφρικής για την αντιμετώπιση της κρίσης του κλίματος και της βιοποικιλότητας, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ειρήνη και την ασφάλεια στις περιοχές Σαχάρα και Σαχέλ. Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της τρομοκρατίας παραμένουν κοινές προτεραιότητες της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην ήπειρο. Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την Αφρικανική Ένωση και τις αφρικανικές περιφερειακές οργανώσεις για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ηπείρου και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για να αυξήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Μέση Ανατολή

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν στενά για την υποστήριξη της ειρήνης και της ευημερίας στη Μέση Ανατολή. Οι Πρόεδροι χαιρετίζουν την έναρξη του Φόρουμ του Νεγκέβ και τη δεύτερη επέτειο από την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ, μαζί με την ιστορική ανακάλυψη της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου του Οκτωβρίου 2022. Είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τις κοινές προσπάθειες για να παροτρύνουν τους ηγέτες του Λιβάνου να εκλέξουν πρόεδρο και να προωθήσουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Παραμένουν προσηλωμένοι στη διατήρηση των μέσων και των δυνατοτήτων που απαιτούνται για την αντιτρομοκρατική αποστολή στο Ιράκ και τη Συρία ως μέλη του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την ήττα του ISIS. Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εργάζονται για τη βελτίωση της σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο συριακός λαός, καθώς και για την προώθηση μιας μακροχρόνιας, δίκαιης λύσης στη συριακή σύγκρουση.
 
Οι Πρόεδροι εκφράζουν επίσης τον σεβασμό τους για τον ιρανικό λαό, ιδίως τις γυναίκες και τους νέους, που διαμαρτύρονται γενναία για να αποκτήσουν την ελευθερία να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους, τις οποίες το ίδιο το Ιράν έχει προσυπογράψει και παραβιάζει.
 
Παραμένουν αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει ποτέ να αναπτύξει ή να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εργάζονται με άλλους διεθνείς εταίρους για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κλιμάκωσης του Ιράν, της ανεπαρκούς συνεργασίας του με τον ΔΟΑΕ, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και εκκρεμών ζητημάτων που σχετίζονται με τις νομικές υποχρεώσεις του Ιράν βάσει της Συμφωνίας Διασφαλίσεων της Συνθήκης περί Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων και των αποσταθεροποιητικών του δραστηριοτήτων τη Μέση Ανατολή, και κυρίως τις μεταφορές πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μεταξύ άλλων σε μη κρατικούς φορείς. Αυτές οι μεταφορές μπορούν να απειλήσουν βασικούς εταίρους του Κόλπου και τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, να αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και τώρα να συμβάλλουν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν με εταίρους για να ενισχύσουν τη συνεργασία όσον αφορά την επιβολή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την αντιμετώπιση αυτών των δραστηριοτήτων. Θα αναλάβουν κοινές προσπάθειες με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του διεθνούς πλαισίου που περιορίζει τη διάδοση των τεχνολογιών ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων οχημάτων στην περιοχή και πέραν αυτής και στην ενίσχυση των πρακτικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση αυτής της διάδοσης.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν. Εικόνα (screenshot) βίντεο twitter.com/WhiteHouse
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν. Εικόνα (screenshot) βίντεο twitter.com/WhiteHouse

Πυρηνική αποτροπή, μη διάδοση και αφοπλισμός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία επιβεβαιώνουν ότι η πυρηνική αποτροπή παραμένει απαραίτητη για την εθνική τους ασφάλεια και βασικό συστατικό των συνολικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ για αποτροπή και άμυνα. Επιβεβαιώνουν ότι ο θεμελιώδης σκοπός της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης, η πρόληψη του εξαναγκασμού και η αποτροπή της επιθετικότητας κατά της Συμμαχίας. Επιβεβαιώνουν τη σημασία της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και την αντίθεσή τους στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, η οποία δεν αντικατοπτρίζει το όλο και πιο δύσκολο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας και έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα μη διάδοση και αφοπλισμό αρχιτεκτονική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία επιβεβαιώνουν επίσης ότι υποστηρίζουν τη Συμφωνία Αμοιβαίας Άμυνας και σκοπεύουν να επεκτείνουν την τεχνική συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στρατηγικής μείωσης κινδύνου.

Οικονομία, Αναδυόμενες Τεχνολογίες, Εμπόριο και Εφοδιαστικές Αλυσίδες

Η διμερής επενδυτική και εμπορική σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι μακροχρόνια και βαθιά, δημιουργώντας σημαντικές θέσεις εργασίας και ευημερία και για τις δύο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για ένα ανοιχτό και βασισμένο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα, με πυρήνα έναν εκσυγχρονισμένο ΠΟΕ. Σε αυτό το πνεύμα, συνεχίζουν να προωθούν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις που υποστηρίζουν την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις βιομηχανίες μας υψηλής τεχνολογίας και καινοτόμου, συμπεριλαμβανομένων της αεροδιαστημικής, της τεχνολογίας πληροφοριών, των φαρμακευτικών προϊόντων και της χρηματοδότησης. Προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές τους σχέσεις, σκοπεύουν να διεξαγάγουν συζητήσεις για την αμοιβαία διευκόλυνση της έκδοσης και ανανέωσης θεωρήσεων, καθώς και για τις άδειες διαμονής.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν ποικίλες και ισχυρές αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμα ορυκτά, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας τους στο Mineral Security Partnership και στο Partnership for Global Infrastructure and Investment. Επιβεβαιώνουν τον κοινό τους στόχο να επιταχύνουν την παγκόσμια μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Προσβλέπουν στο έργο της Ομάδας Εργασίας ΗΠΑ-ΕΕ για τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού για την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα με αμοιβαία επωφελείς τρόπους.

Διάστημα

Οι Πρόεδροι δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συμμαχία ΗΠΑ-Γαλλίας σε όλους τους τομείς της διαστημικής συνεργασίας. Υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους στη συνέχιση της μακροχρόνιας διμερούς συνεργασίας στον τομέα της γεωσκόπησης για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις συνέπειές της. Με αυτό το πνεύμα, σχεδιάζουν να εργαστούν από κοινού σε μελλοντικές επιστημονικές αποστολές της Γης. Χαιρετίζουν τη δέσμευση της Γαλλίας να μην διεξάγει καταστροφικές δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων απευθείας ανόδου και θα εργαστούν για την καθολική τήρηση αυτής της υπόσχεσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε αμυντικές διαστημικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού σχεδιασμού, της ανταλλαγής πληροφοριών και του επιχειρησιακού συντονισμού. Χαιρετίζουν τις υπογραφές του Ιουνίου 2022 των Συμφωνιών της Άρτεμις από τη Γαλλία και του Χάρτη του Παρατηρητηρίου του Διαστήματος για το Κλίμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες,

Ενέργεια

Οι Πρόεδροι καλωσορίζουν το επιτυχημένο πρώτο έτος της Διμερούς Σύμπραξης Καθαρής Ενέργειας ΗΠΑ-Γαλλίας, η οποία συγκλήθηκε πιο πρόσφατα τον Οκτώβριο του 2022, ως η πλατφόρμα υψηλού επιπέδου για την προώθηση της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος. Επιβεβαιώνοντας την κοινή τους αποφασιστικότητα για περαιτέρω συγχρονισμό και εμβάθυνση της συνεργασίας για την πολιτική πυρηνική ενέργεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια μικρή ομάδα πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης. Οι προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης περιλαμβάνουν επίσης την εμβάθυνση της μη στρατιωτικής πυρηνικής συνεργασίας και τη συμβολή σε μια αξιόπιστη πυρηνική αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου του ΔΟΑΕ, και με περαιτέρω μείωση της εξάρτησης από πολιτικά πυρηνικά και συναφή αγαθά από τη Ρωσία. Η εταιρική σχέση θα προωθήσει την προηγμένη πυρηνική ενέργεια παγκοσμίως,
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία συνεχίζουν να προωθούν ενεργειακές πολιτικές, τεχνολογία και καινοτομία που ενισχύουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Σκοπεύουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρώπης, μεταξύ άλλων μέσω των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ, καθώς και να συνεργάζονται για τη μείωση της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου σε ευθυγράμμιση με τους κλιματικούς στόχους. Οι Πρόεδροι χαιρετίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε μέσω της Ειδικής Ομάδας ΗΠΑ-ΕΕ για την Ενεργειακή Ασφάλεια για τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ, μειώνοντας το κόστος της και περιορίζοντας την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο.

Κλίμα και Βιοποικιλότητα

Οι Πρόεδροι εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία σχετικά με τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της φύσης και σκοπεύουν να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την εγχώρια και παγκόσμια δράση για την αντιμετώπισή τους. Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να υποστηρίξουν τη σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα το συντομότερο δυνατό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες. Σκοπεύουν να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς εκείνες τις χώρες που φιλοξενούν τα πιο κρίσιμα αποθέματα μη ανακτήσιμου άνθρακα και σημαντική βιοποικιλότητα. Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν επίσης για την προστασία των τροπικών δασών και την αντιμετώπιση της αποψίλωσης και της παράνομης εκκαθάρισης δασών, μεταξύ άλλων μέσω της Συνόδου Κορυφής One Forest που θα διεξαχθεί στις αρχές του 2023 στη Libreville. 

Ενίσχυση της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Αρχιτεκτονικής

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων χωρών σε ένα πλαίσιο πολλαπλών κραδασμών, από την πανδημία COVID-19 έως τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την επιτάχυνση επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θα συνεργαστούν επίσης στενά για τη μείωση του χρηματοδοτικού κενού στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, προκειμένου να προωθήσουν βιώσιμες οδούς προς το καθαρό μηδέν. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία για να διασφαλιστεί ότι τα πολυμερή συστήματα παρέχουν έγκαιρη ελάφρυνση χρέους από όλους τους βασικούς πιστωτές σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. 

Ως δύο κύριοι μέτοχοι, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να οδηγήσουν σε μια εξέλιξη των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, ξεκινώντας από την Παγκόσμια Τράπεζα, για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις παγκόσμιες προκλήσεις και να στηρίξουν τις ιδιωτικές επενδύσεις σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές. Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν στην εκπλήρωση της παγκόσμιας φιλοδοξίας των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εθελοντικές συνεισφορές το συντομότερο δυνατό για τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, μεταξύ άλλων μέσω της διοχέτευσης ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων. 

Οι Πρόεδροι επιβεβαιώνουν την προθυμία τους να συνεργαστούν για την αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας σε αυτά τα θέματα, μεταξύ άλλων στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2023.

Παγκόσμια Υγεία και Επισιτιστική Ασφάλεια

Είναι σωστό αυτή η Κρατική Επίσκεψη να συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, δεδομένης της ηγεσίας των εθνών μας στην ανατροπή της παλίρροιας της πανδημίας του AIDS και ως οι πιο πρόσφατοι οικοδεσπότες της αναπλήρωσης για το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας. Μαθαίνοντας από την πανδημία του COVID-19, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την παγκόσμια ασφάλεια υγείας και την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη του νεοσύστατου Ταμείου Πανδημίας, την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας, την εκπαίδευση εργαζομένων στον τομέα της υγείας και ενίσχυση των πολυμερών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία σκοπεύουν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να ανταποκριθούν στις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια. Σκοπεύουν επίσης να προωθήσουν και να διαφυλάξουν μια ανοιχτή και διαφανή γεωργική αγορά,

Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Οι Πρόεδροι αναγνωρίζουν ότι η ενίσχυση των δημοκρατικών αξιών και ο σεβασμός των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ουσιαστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προκλήσεων της εποχής μας. Ενισχύουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο καθένας στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία να υποστηρίξουν ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, να αντιμετωπίσουν τη διάδοση των τεχνολογιών παρακολούθησης και την παραπληροφόρηση, να ενισχύσουν τους δημοκρατικούς μεταρρυθμιστές και να προωθήσουν την τεχνολογία για τη δημοκρατία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία σκοπεύουν να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τον Συνασπισμό Freedom Online, να προωθήσουν τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Κάλεσμα για Δράση του Christchurch για την αντιμετώπιση της διάδοσης τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο για την καλύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο on-line όσο και off-line, και σχέδιο για την προώθηση των αρχών που περιγράφονται στη Διακήρυξη για το Μέλλον του Διαδικτύου.

Κυβερνοχώρος και παραπληροφόρηση

Οι Πρόεδροι ανανεώνουν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν μαζί με τους εταίρους και τους ενδιαφερόμενους για την προώθηση της κυβερνοασφάλειας και την τήρηση του διεθνούς δικαίου και των καθιερωμένων, μη δεσμευτικών παγκόσμιων κανόνων εν καιρώ ειρήνης στον κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων μέσω της πρόσκλησης του Παρισιού για εμπιστοσύνη και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Δράση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τον πέμπτο τους κυβερνοδιάλογο ΗΠΑ-Γαλλίας στις αρχές του 2023. Σκοπεύουν επίσης να ενισχύσουν τον διμερή συντονισμό για την καταπολέμηση της ξένης χειραγώγησης πληροφοριών στο διαδίκτυο. Επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ άλλων μέσω του Διεθνούς Ταμείου Μέσων Δημοσίου Ενδιαφέροντος (IFPIM) που θα φιλοξενηθεί στο Παρίσι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία υπογραμμίζουν τη σημασία της συνόδου κορυφής Counter Ransomware Initiative του περασμένου μήνα, όπου μαζί με 35 άλλους συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους για να διαταράξουν το ransomware παγκοσμίως. Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη χρήση εμπορικών διαστημικών δυνατοτήτων για την υποστήριξη κρίσιμων λειτουργιών και τις αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για αυτές τις δυνατότητες, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλεια αυτών των διαστημικών συστημάτων.

Συμπράξεις εκπαίδευσης και επιστήμης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία έχουν δεσμευτεί να εμβαθύνουν την εκπαιδευτική τους συνεργασία με κοινό στόχο την προώθηση της μεγαλύτερης ισότητας και της πρόσβασης στην αριστεία στην εκπαίδευση. Επειδή η δύναμη της γλώσσας και η διεθνής κινητικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές συνεργασίες, σκοπεύουν να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών, όπως η διευκόλυνση των ανταλλαγών βοηθών διδασκαλίας γαλλικής και αγγλικής γλώσσας μεταξύ των αντίστοιχων χωρών τους. Χαιρετίζουν και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία French for All, η οποία προωθεί μεγαλύτερη και πιο δίκαιη πρόσβαση στη γαλλική εκπαίδευση και τα οφέλη της διγλωσσίας για τους νέους μαθητές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία στοχεύουν σε ένα ισχυρό δίκτυο εκπαιδευτικών συνεργασιών και προγραμμάτων ανταλλαγών για να προσεγγίσουν την επόμενη γενιά υπερατλαντικών ηγετών που θα διαμορφώσουν τις γαλλοαμερικανικές σχέσεις για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση του εμβληματικού προγράμματος Fulbright ΗΠΑ-Γαλλίας, το οποίο θα γιορτάσει την 75η επέτειο το 2023. Επίσης, σκοπεύουν να αναπτύξουν νέους τρόπους για τους νέους Γάλλους και τους Αμερικανούς να μάθουν ο ένας για τον πολιτισμό και την ιστορία του άλλου, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος διαμονής της Villa Albertine για γαλλικά και Γαλλόφωνοι δημιουργοί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και για Αμερικανούς δημιουργούς σε ολόκληρη τη Γαλλία. Ομοίως, δημιουργούν το πρόγραμμα «250 για 250», το οποίο γιορτάζει τον ρόλο της Γαλλίας στην ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαρκή φιλία μεταξύ των δύο εθνών τους. 
 
Μέσω τεχνικών και επιστημονικών ανταλλαγών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία σκοπεύουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε κοινές προτεραιότητες όπως η υγεία, το περιβάλλον και οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η βιοτεχνολογία, η κβαντική επιστήμη και η τεχνητή νοημοσύνη. 

ΠΑΜ!!!

Κουπόνια 100 ευρώ από το Temu για όλους!!!

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ