Σάββατο 27/04/2024

Ιράν: Προμηθεύσαμε με drones τη Ρωσία, αλλά πριν την εισβολή στην Ουκρανία

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το Ιράν παραδέχθηκε ότι προμήθευσε τη Ρωσία με drones πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ουκρανία Ιράν drone Mohajer-6
Ιρανικό επιθετικό UAV Mohajer-6 (Φωτογραφία: twitter.com/DefenceU)

Το Ιράν προμήθευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία λίγους μήνες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ιρανός Υπουργός επέστησε την προσοχή στην εκστρατεία που προκλήθηκε από τη Δύση σχετικά με αναφορές ότι το Ιράν φέρεται να παρέδωσε πυραύλους και UAV στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Αμπντολαχιάν, οι πληροφορίες για τους πυραύλους είναι “εντελώς ψευδείς”.

“Όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αυτό είναι αλήθεια, και παρείχαμε στη Ρωσία έναν μικρό αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών λίγους μήνες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.

“Συμφωνήσαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να μας παράσχει στοιχεία σχετικά με τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία… Αν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, μπορούμε να συζητήσουμε αυτό το θέμα τις επόμενες ημέρες”, τόνισε.

“Εάν αποδειχθεί ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα μείνουμε αδιάφοροι σε αυτό το θέμα. Η θέση μας για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι να τερματιστεί ο πόλεμος, να επιστρέψουν τα μέρη στις διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Το Ιράν σε επίπεδο Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών έχει κάνει πολλές προσπάθειες σε αυτό το θέμα”, διαβεβαίωσε ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Ζελένσκι: Το Ιράν ψεύδεται – Καταρρίπτουμε τουλάχιστον δέκα ιρανικά drones κάθε μέρα

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι το Ιράν ψεύδεται όταν λέει ότι προμήθευσε τη Ρωσία με μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποτίθεται ότι μόνο πριν από την έναρξη ενός πολέμου πλήρους κλίμακας.

Τόνισε ότι οι Ουκρανοί καταρρίπτουν καθημερινά πολλά ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύουν οι Ρώσοι. Ο Ζελένσκι σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία γνωρίζει για τη βοήθεια Ιρανών εκπαιδευτών στους Ρώσους κατακτητές.

“Καταρρίπτουμε τουλάχιστον δέκα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάθε μέρα και το ιρανικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι φέρεται να έδωσε λίγα και μάλιστα πριν από την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής. Μόνο κατά τη διάρκεια μιας ημέρας χθες καταστράφηκαν 11 Shaheds. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι Ιρανοί εκπαιδευτές δίδαξαν στους Ρώσους τρομοκράτες πώς να χρησιμοποιούν drones και η Τεχεράνη είναι εντελώς σιωπηλή για αυτό”, είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το CNN, η Ρωσία έλαβε τρεις τύπους ιρανικών drones: Mohajer-6, Shahed-129 και Shahed-191.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Οκτωβρίου 2022 η Ρωσία πραγματοποίησε μαζικά πλήγματα στην πολιτική υποδομή της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ