Τρίτη 30/04/2024

SWIFT RESPONSE 23: Τα αεροδρόμια Λάρισας και Σκύρου στόχος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Η ανακατάληψη του αεροδρομίου της Σκύρου και η κατάληψη του αεροδρομίου της Λάρισας ήταν μερικά από τα σενάρια της ΝΑΤΟικής Άσκησης SWIFT RESPONSE 23.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της 2ης Φάσης της Πολυεθνικής Άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων SWIFT RESPONSE 23 (SR23) πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου 2023 επιχειρησιακή συνεκπαίδευση στην Σκύρο, με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας.

Η SWIFT RESPONSE 23 διεξάγεται από τις 7 έως τις 20 Μαΐου 2023 παράλληλα σε 3 περιοχές της Ευρώπης, στην Ελλάδα, στην Εσθονία και στην Ισπανία.

Ανακατάληψη του αεροδρομίου της Σκύρου

Πεζοναύτες από την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών ως αντίπαλη δύναμη (Opposing Force – OPFOR) ανέλαβαν την κατάληψη και φύλαξη του αεροδρομίου της Σκύρου με τις συμμαχικές να έχουν αποστολή την ανακατάληψη αυτού.

Η επιχείρηση ήταν διακλαδική και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με:

  • 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 Block 50
  • 2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V)
  • 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)
  • 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) από την ΔΕΠ
  • 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)

Η Γερμανία συμμετείχε με 2 Αεροσκάφη Α-400, οι ΗΠΑ με 1 Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 REAPER και 2 Ελικόπτερα HH-60 BLACKHAWK σε ρόλο MEDEVAC (Medical Evacuation) και η Ολλανδία με 90 Αλεξιπτωτιστές και Ομάδα Aνιχνευτών (Pathfinders) της Division Schnelle Kraefte (DSK).

Η Swift Response είναι μέρος της πολυεθνικής DEFENDER, που διοργανώνει σε ετήσια βάση η Διοίκηση των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Αφρική (United States Army Europe and Africa USAREUR-AF) με σκοπό την οικοδόμηση ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Κατάληψη αεροδρομίου στη Λάρισα

Νωρίτερα στις 12 Μαΐου 2023 κατά τη διάρκεια της άσκησης Swift Response 23, αλεξιπτωτιστές από την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών του Ελληνικού Στρατού, την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των ΗΠΑ και την 11η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επιθέσεως του Βασιλικού Στρατού της Ολλανδίας πραγματοποίησαν προσομοίωση κατάληψης αεροδρομίου στη Λάρισα, με τη βοήθεια της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικοπτέρων CH-47 Chinook.

Αεροσκάφη A-10C Thunderbolt II της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ υποστήριξαν την άσκηση, εκτελώντας επιθέσεις για την υποστήριξη των χερσαίων στρατευμάτων.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ